509224 - Boerderijcomplex
Oostburg V 680
Sint Jansdijk 7, 4504 PB te Nieuwvliet

Inleiding

Dwarsdeelschuur, vrijwel geheel opgetrokken uit gepotdekselde houten delen op bakstenen plint. Vermoedelijk is de schuur aan het eind van de negentiende eeuw hier naar toe overgeplaatst van een nabijgelegen boerderij. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond. De hoofdbouw is één bouwlaag hoog met een wolfdak en aan de noordwestelijke kopgevel bevindt zich onder het wolfeind een aankapping van een lagere aanbouw.

De gevel evenwijdig aan de Sint Jansdijk (langsgevel) bevat onder meer in het midden van de hoofdbouw een houten mendeurstel onder opgeheven dakje. Aan het andere uiteinde van de gevel de aanbouw.

De zuidoostelijke kopgevel is een geheel houten gevel.

De langsgevel aan de voormalige mestvaalt bevat in het midden een mendeurstel, enkele gedeelde houten deuren en kleine ventilatieraampjes. Voorts een aanbouwtje (veulenhok) met lessenaarsdakje en gedeelde houten deur.

Tegen de noordwestelijke kopgevel de reeds genoemde aanbouw met onder meer twee houten latten wagendeuren en een lessenaarsdak met zijdakvlakken.

Het wolfdak is gedekt met golfplaat (niet origineel) en het lessenaarsdakje met rode holle pannen.

In het interieur zijn onder meer de paardenstal, de koeienstal en het veulenhok aanwezig.

Waardering

Dwarsdeelschuur van cultuurhistorische waarde, van waarde vanwege gaafheid en als onderdeel van het complex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelschuur