Oostburg EY 1475
Koninginnestraat 18, 4515 CK te IJzendijke

Inleiding

Herenhuis, in 1912 gebouwd in eclectische stijl met natuurstenen stoep, stoeppalen en ten zuiden aan de voorgevel een ijzeren hekwerk tussen rode bakstenen kolommen.

Herenhuis, twee bouwlagen en een schilddak hoog.

De voorgevel is een symmetrische lijstgevel met middenrisaliet, opgetrokken uit rode baksteen op een natuurstenen plint. De middenrisaliet met ingangspartij, een balkon op de verdieping en een topgevel, doorbreekt de lijst van de gevel. Banden en hoekblokjes in wittige baksteen; natuurstenen vensterbanken, aanzetstenen en sluitstenen met diamantkoppen. Alle gevelopeningen worden afgesloten door boogtrommels met rijk gebeeldhouwde reliëfs. Alle vensters, behalve het raam in de top van de risaliet, zijn voorzien van houten rolluiken. De ingangsportiek is voorzien van een dubbele houten paneeldeur met ruiten en hekwerk en een bovenlicht met glas-in-lood. Op de begane grond aan weerszijden van de risaliet twee houten schuiframen. Op de verdieping in de risaliet een door rolluiken afgesloten balkondeur, balkon op natuurstenen consoles en smeedijzeren hekwerk. Aan weerszijden van de risaliet twee door rolluiken afgesloten vensters. Gevel afgesloten door een fries met gebeeldhouwde guirlandes en een geprofileerde houten bakgoot op dito consoles. De topgevel van de middenrisaliet is voorzien van een venster, natuurstenen afdekplaten, trapjes en wordt bekroond door een gebogen frontonstuk.

De noordelijke zijgevel is opgetrokken uit roodbruine baksteen en bevat op de begane grond drie houten schuiframen met rolluiken. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde bakgoot.

De achtergevel is eveneens uitgevoerd in roodbruine baksteen en onder meer voorzien van vensters (door rolluiken afgesloten), op de verdieping met houten rolluikkasten. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde bakgoot.

De zuidelijke zijgevel is een blinde gevel met een geprofileerde bakgoot.

Het schilddak is gedekt met diagonaal gelegde eternietleien en voorzien van zinken nokruitertjes en gemetselde schoorstenen. Aan de voorzijde een aangekapt zadeldak ter plaatse van de risaliet.

Rijk interieur met onder meer op begane grond hal met gekleurde tegelvloer, lambrisering, houten deuren, houten trappartij en in kamers en suite en voorkamer (noord) onder meer schouwen en stucplafonds. De overige vertrekken en verdiepingen zijn niet beoordeeld.

Waardering

Herenhuis van algemeen belang vanwege gaafheid van zowel exterieur als interieur en van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde.