Oostburg EY 242
Koninginnestraat 26, 4515 CK te IJzendijke

Inleiding

Herenhuis, in 1909 gebouwd in eclectische stijl voor de herenboer Sturm door architect Sturm uit Roosendaal.

Omschrijving

Herenhuis, twee bouwlagen en een schilddak met plat hoog op rechthoekige plattegrond met uitbouw aan de achterzijde.

Opgetrokken in rode en roodbruine baksteen en voorzien van banden in gesmoorde steen. In de voorgevel onder meer natuurstenen banden, hoekblokken, erker.

De voorgevel is een symmetrische lijstgevel met middenrisaliet met ingangspartij op de begane grond, een erker met balkon op de verdieping en daarboven een trapgeveltje dat de kroonlijst doorbreekt en voorzien is van een dwarskapje. Op de begane grond een natuurstenen plint. De ingangspartij in nis wordt geflankeerd door natuurstenen pilasters met rijk bewerkte consoles die de erker dragen. Paneeldeur met glasruiten en hekwerk en bovenlicht met glas-in-lood. Getoogde boogtrommel boven de deur voorzien van rijk pleisterwerk. Aan weerszijden van de ingangspartij twee houten H-type schuiframen met houten rolluiken. Gevelopeningen getoogd afgesloten met diamantkoppen als sluitstenen. Op de verdieping in het midden de erker met onder meer rijk bewerkte natuurstenen hoekpilasters en balustrade met hoekbekroningen; houten stolpramen. Aan weerszijden van de erker twee houten stolpramen met rondbogen met diamantkoppen en boogtrommels voorzien van rijk pleisterwerk. De gevel wordt afgesloten door een houten, overhangende kroonlijst. In het midden het trapgeveltje met houten deur met glasruiten, afgesloten door een rondboog met natuurstenen sluitsteen en pleisterwerk in de boogtrommel.

Trapgeveltje met natuurstenen traptafels en bakstenen met natuurstenen bekroning. In het dakvlak aan de voorzijde voorts twee dakkapellen met zadeldakje en driepas in top.

De zuidelijke zijgevel is onder meer voorzien van een venster en een dakkapel als aan de voorzijde.

De achtergevel heeft op de begane grond een terrasdeur, een achterdeur en een houten venster met houten rolluik. Voorts de één bouwlaag hoge aanbouw met plat, voorzien van enkele houten vensters en deuren. Op de verdieping van de achtergevel vier houten stolpramen en een houten balkondeur. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige gootlijst; in het dakvlak een dakkapel in dezelfde uitvoering als die aan de voorzijde. De noordelijke zijgevel is een vrijwel blinde gevel.

Het schilddak heeft een plat en is gedekt met leien, aan de voorzijde in maasdekking.

In het interieur onder meer in de hal bordestrap tot zolderverdieping, houten deuren met sierlijsten, lambrisering, pilasters en enkele stucplafonds in voor- en achterkamers.

Herenhuis van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.