509254 - Breskens-Maldeghem
Aardenburg S 59
Draaibrug 62, 4527 PE te Aardenburg
Draaibrug 63, 4527 PE te Aardenburg
Draaibrug 64, 4527 PE te Aardenburg
Draaibrug 65, 4527 PE te Aardenburg

Inleiding

Langwerpig woonblok van negen dienstwoningen voor personeel van de Stoomtram Maatschappij Breskens-Maldeghem, waarvan zeven rond 1887 werden gebouwd en twee in 1904 aan de noordzijde in eenzelfde uiterlijk werden toegevoegd. De woningen werden uitgevoerd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Omschrijving

Woonblok op rechthoekige plattegrond met aan de voorzijde drie risalerende geveldelen en aan de achterzijde enkele kleine uitbouwtjes. De woningen zijn één bouwlaag en een zadeldak hoog, opgetrokken uit rode baksteen op een gepleisterde plint.

De voorgevel is een langsgevel waarvan drie geveldelen verspringen, voorzien van 3x3 ruits schuiframen met houten luiken voor de onderramen, houten voordeuren met bovenlicht en de oude huisnummering daarboven. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde, overhangende gootlijst. Het woonhuis met nr. 62 is voorzien van een dakkapel met houten schuifraam.

De asymmetrische zijgevels zijn voorzien van een overhangende daklijst.

De achtergevel is een langsgevel met enkele bakstenen uitbouwtjes, houten achterdeuren en houten vensters met roedeverdeling en een doorlopende houten daklijst.

Het zadeldak is gedekt met gesmoorde holle pannen.

In het interieur zijn in de meeste woningen onder meer de deuren en de bedsteden op de begane grond van belang.

Waardering

Woonblok van cultuurhistorische waarde, van algemeen belang als onderdeel van het tramlijn-complex en vanwege gaafheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) blok woningen voor trampersoneel