Sluis K 843
Markt 3, 4525 AD te Retranchement
Markt 1, 4525 AD te Retranchement

Inleiding

Gemeenteschool in eclectische stijl, volgens gedenkstenen naast de ingang gebouwd in 1884 naar ontwerp van bouwkundige L. Kuiler.

Omschrijving

Schoolgebouw op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een zadeldak hoog; muurwerk opgetrokken uit rode baksteen op natuurstenen plint; natuurstenen en gele en gesmoorde bakstenen gevelbanden; uitgesmede gevelankers.

De voorgevel aan de Markt is een langsgevel met een middenrisaliet met tuitgevel en aan weerszijden twee verdiepte velden met per veld twee forse houten kozijnen met roedeverdeling. Vensters voorzien van boogtrommels met bakstenen mozaïek, natuurstenen dorpels en hoekblokjes. Langsgeveldelen afgesloten door een gemetselde tandlijst en eenvoudige bakgoot. De middenrisaliet is op de begane grond voorzien van een dubbele deur met halfrond bovenlicht met vrouwekopje als sluitsteen in de gemetselde boog.

Daarboven gevelsteen met tekst "Gemeenteschool". In de geveltop een venster met luiken en boogtrommel met gemetseld mozaïek; voorts een klimmend boogfries in de geveltop.

De zijgevels zijn puntgevels, ieder met een uitgemetselde schoorsteen, doorlopend tot boven de daklijst.

Een deel van de achtergevel wordt ingenomen door een nieuwe aanbouw, die niet voor bescherming in aanmerking komt.

Het zadeldak en het dwarskapje bij de middenrisaliet zijn gedekt met rode tuile du nord pannen. In het midden een gemetselde nokschoorsteen.

In het interieur zijn geen waardevolle zaken aanwezig.

Waardering

Schoolgebouw van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en ensemblewaarden en van waarde vanwege gaafheid van exterieur.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school