Dominicanenstraat 73, 5453 JN te Langenboom

Inleiding.

R.K. KERK in Traditionalistische stijl uit 1926, toegewijd aan de H. Familie. Ontwerp van architect Ed. Cuypers met Dudokachtige motieven. De aannemer: Gerard Braam.

Kerkschilder: Hubert Schafhausen.

De parochiekerk behoort bij het klooster van de Dominicanen, dat in 1848 werd gesticht door rentmeester annex huiskapelaan Felix Walter van de familie de la Boëssière-Thiennes op het kasteel Tongelaar onder Gassel bij Grave. Met de stichting van dit klooster ontstond het kloostergehucht Langenboom midden in de toen nog niet ontgonnen Princepeel.

Het klooster werd opgeheven in 1964.

De kerk vervangt de in 1869 door P.J.H. Cuypers gebouwde parochiekerk, die door een cycloon in 1925 samen met het bijbehorende aanliggende klooster grotendeels werd verwoest.

Ook gingen toen vele huizen en boerderijen verloren. Het klooster dat zuidelijk aan de kerk grenst en ook uit 1869 stamt is grotendeels herbouwd in 1926. Het klooster heeft een verbinding via een deur in de kloosterkapel met de kerk.

Het klooster zelf behoort niet tot het rijksmonument, maar wel zijn kapel.

omschrijving.

De kerk heeft een hoog eenbeukig schip op een rechthoekige plattegrond van vijf traveeën onder zadeldak met op de kop een lager koor en een ingang van een travee, beide onder zadeldaken. Aansluitend aan de oostkant van het koor van de kerk bevindt zich de kloosterkapel onder zadeldak, die twee traveeën groot is, met driezijdige sluiting. Het schip heeft smalle lage zijbeuken waarin loopgangen onder lessenaarsdaken. De daken zijn belegd met rode verbeterde Hollandse pannen. Bovenop het schip van de kerk een achthoekige dakruiter met leipannen, voorzien van luidklok en bekroond door een smeedijzeren kruis. Het opgaande werk bestaat zowel binnen als buiten de kerk uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Inwendig heeft de kerk bovendien een groen en bruin geglazuurd basement. Het schip van de kerk heeft gemetselde gewelfbogen waartussen een gepleisterd gewelf. De gevels zijn onderverdeeld door liseenachtige steunberen. De muuropeningen zijn drie aan drie gekoppeld. Vensters voorzien van glas-in-lood met sierrand.

De ingangspartij in de westgevel van de kerk wordt geflankeerd door natuurstenen beelden van Maria en Jozef van de hand van beeldhouwer Van Itsert. Boven de ingang is de tekst "Lux deLuce" aangebracht.

In de top van de gevel een uurwerk met gestileerde wijzerplaat.

Achter in de kerk een Maria- en doopkapel. Naast diverse 19e eeuwse beelden bevind zich in de kerk een Mariabeeld uit ca. 1500.

waardering.

De kerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de katholieke 'volkskerk' in het Interbellum, vormgegeven onder invloed van de liturgische opvattingen van de stichters, de orde der paters Dominicanen. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde als een der weinige parochiekerken die van het bureau Ed. Cuypers in gave staat bewaard is gebleven. Het is tevens van belang vanwege de bijzondere situering als kern van de negentiende-eeuwse ontginningsnederzetting in de Brabantse Peel. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk

Herbouwd op plaats kerk uit 1848.