Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509277
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82756/34
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Mill M 369
Dorpsstraat 71, 5453 JT te Langenboom

Omschrijving

Inleiding:

LANGGEVELBOERDERIJ in Traditionalistische stijl uit ca. 1940. In het kader van de wederopbouwwet uit de Tweede Wereldoorloggebouwd met veestal voor koeien en varkens. De boerderij ligt op een trapeziumvormig perceel grond, met de voor- of noordgevel parallel aan de Dorpsstraat op de hoek met de Lindenstraat. Rond 1980 is aan de achterkant van de boerderij de varkensstal omgebouwd tot zelfstandige woonruimte voor de inwonende ouders van de boer. Op het erf twee bijgebouwen een onder zadel- en de ander ondereen wolfsdak, deze behoren echter niet tot de bescherming.

Omschrijving:

De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond met een inspringing in de lange voor- en achtergevel ter plaatse van de overgang van het bedrijf-naar woongedeelte. Op de boerderij een wolfsdak met een versprongen dakvoet gedeeltelijk gedekt met riet en opnieuw verbeterde Hollandse pannnen. Zes- en vierruits schuifvensters met luiken in het woongedeelte en stalramen in het bedrijfsgedeelte. Voordeur met getoogd bovenlicht en geometrische roedenverdeling. Opgaand werk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in halfsteens verband. Indeling van het woonhuis is vrijwel ongewijzigd.

Waardering:

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als specimen van de venieuwing van de boerderijbouw onder gelijktijdige toepassing van aan de traditie ontleende vormen en als herinnering aan de oorlogshandelingen rond Mill en de daaropvolgende wederopbouw. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als een zeer goed voorbeeld van de stijl van de wederopbouwboerderijen. Het is gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Koeienstal
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1940
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden