Princepeelweg 50, 5455 RL te Wilbertoord

Inleiding:

Landhuis "Wilbertsoord", of in de volksmond "de Princepeel" uit 1871 in Eclectische stijl gebouwd door de familie Nering-Bögel van Hoytema. Tussen 1864 en 1879 waren zij de eerste pioniers van de landbouwontginning de Princepeel. De familie bouwde tevens een zestal boerderijen en een zevental arbeidershuizen verspreid over de gemeente. In 1879 wordt de N.V. Landbouwonderneming "de Princepeel" opgericht. De legendarische groot-ontginner Dominicus Hubertus van Ophoven heeft van 1888 tot 1908 in het huis gewoond.

Omschrijving:

Tweelaags symmetrisch landhuis met souterrain onder afgeplat schilddak gedekt met natuursteen leien. Het gepleisterde blokvormige huis heeft een vierkante plattegrond met afgeschuinde hoeken. Aan de voor- of zuidzijde een monumentale ingangspartij in portiek op de bel-etage met zwierige hardstenen trap en bordes. Aan de achterzijde een uitgebouwd balkon gedragen door vier ronde kolommen met daaronder een waranda met de dienstingang. Aan de westzijde van het huis een vroeg twintigste eeuwse uitbreiding van het souterrain met balkon op de beletage. Het huis is gepleisterd in blokverband met lisenen, cordonlijst, plint en kroonlijst met fries. Getoogde muuropeningen voorzien van T-vensters op de bel-etage en zesruitsvensters op de verdieping. De vensters hebben aan de binnenkant vouwblinden. In een nis in de westmuur, die ondersteund wordt door een mans- en vrouwskopje een in reliëf uitgevoerd gietijzeren harnas met flankerende familiewapens. Het huis heeft een authentiek interieur met o.a. rijk bewerkte stucplafonds, natuurstenen hal en gangvloeren, vier marmeren schoorsteenmantels, twee voorzien van geelkoperen vulhaarden,een monumentale bordestrap in de gang en een staande spiegel,toilet met marmeren wastafel, keuken met getegelde schouw en etenslift. Op het erf een theehuisje onder pagode-achtig dakje. In de parkachtige tuin, met kenmerken van de Engelse landschapstuin vele bomen uit de bouwtijd. Met onder meer acacia's, eiken en platanen van ca. 150 cm omtrek. Diverse zichtassen in de tuin geven de relatie weer met de rondomliggende Princepeel.

Waardering:

Het landhuis is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de eerste ontginningsactiviteiten in de Brabantse Peel door Dominicus van Ophoven. Het heeft architectonische waarden als voorbeeld van een landhuis in Eclectische stijl. Het is gaaf bewaard gebleven en is een zeldzaam voorbeeld van een dergelijk landhuis als kern van een jongere ontginning.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis