Schoolstraat 24, 5451 AT te Mill
Burgemeester Verstraatenlaan 12, 5451 BR te Mill

Inleiding

Voormalige BOERDERIJ op T-vormige plattegrond uit 1878. Naast een boerenbedrijf waren hier vroeger een smederij en café gehuisvest, nu twee woningen. De voor- of oostgevel van de boerderij ligt aan de Schoolstraat, de noordgevel aan de burgemeester Verstraatenlaan. De boerderij bestaat uit een voor- en een achterhuis. In het voorhuis, dat met de lange gevel aan de straat staat, wordt gewoond. In het noordelijk gedeelte ervan bevond zich de gelagkamer van het café en een gedeelte van het bedrijf. De stal en schuur liggen in het achterhuis. Dit staat met zijn nok loodrecht op de straat. Jaartalsteen met inscriptie: MHVH 15.7.1878.

Omschrijving

Het voorhuis van de voormalige boerderij ligt onder een wolfdak gedekt met oud-Hollandse pannen. De voorgevel is symmetrisch, ze is vijf traveeën breed. De getoogde muuropeningen zijn voorzien van zesruits schuifvensters. In de noordwesthoek van het voorhuis bevinden zich twee dichtgemetselde korfbogige stal- en/of deeldeuren. Het achterhuis heeft eveneens een wolfdak gedekt met oud-Hollandse pannen. Zowel in de noord- als in de zuidmuur bevinden zich korfbogige deeldeuren. Gietijzeren stalramen met spinkop. In het achterhuis een eiken gebint. Het opgaande werk van de boerderij bestaat uit handvorm baksteen gemetseld in kruisverband met een gebouchardeerde cementen plint. Onder de dakrand is de tandlijst uitgevoerd in polychroom siermetselwerk. Het voorhuis heeft in het noordwestelijk deel een kelder met stenen gewelf; de kelder is in 2001 afgesloten en niet meer toegankelijk. In de keuken een schouwboezem en een voormalige bedstede, de bedstede bevat glazen bovenkastjes met een drielicht en roedenverdeling met driepasboog.

Waardering

De voormalige boerderij uit 1878 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de laat negentiende-eeuwse typologische ontwikkeling van het Brabantse boerderijtype binnen de geschiedenis van de Peel. Het object heeft architectuurhistorische waarde wegens de eenvoudige maar harmonische detaillering in traditionele trant, alsook wegens de behouden gebleven inwendige structuur en het levert aan de beleving van het historische dorpsbeeld een substantieel aspect wegens de gaaf behouden gebleven verschijningsvorm, hetgeen zeldzaamheidswaarde impliceert.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij