Schijndel H 4644
Schijndel H 4475
Bunderstraat 66, 5481 KE te Schijndel
Bunderstraat 68, 5481 KE te Schijndel

Inleiding

De beide woonhuizen werden oorspronkelijk gebouwd als LANGGEVELBOERDERIJ in 1778 in streekeigen bouwtrant. Het pand fungeerde tevens als klompenmakerij. In het derde kwart van de negentiende eeuw werd het linker gedeelte, waar de stal was, verbouwd tot woning. Het pand staat op de hoek van de Boschweg met een opvallend naar beneden hellend achtererf. Het gebouw staat heden in de bebouwde kom van Schijndel en nummer 68 is sinds een restauratie in 1995 verbouwd tot winkel. Op nummer 66 bleef de woning gehandhaafd.

Omschrijving

Het eenlaagse vrijstaande gebouw telt zeven traveeën en heeft een rechthoekige plattegrond. Op het zadeldak liggen aan de voorzijde zwarte oudhollandse pannen, aan de achterzijde rode. De schoorstenen van beide panden zijn nieuw opgemetseld. Het woonhuis op nummer 66 is opgetrokken uit rode machinale baksteen en heeft drie zesruits vensters met baksteen dorpels. Voor 1995 waren dit zesruits schuifvensters. Boven het vierde van links is in 1975 een dakkapel aangebracht. In de derde travee van links is de paneeldeur met gedeeld bovenlicht geplaatst. In de zijgevel bevinden zich in 1975 vernieuwde kruisvensters, twee op de begane grond en twee op de zolder. Het vroegere woonhuis op nummer 68 heeft gevels van rode handvorm baksteen. Dit deel van drie traveeën bezit twee twintigruits schuifvensters met grijs geschilderde houten dorpels. De luiken en het beslag zijn authentiek. Links hiervan de voordeur, een klampdeur met bovenlicht en een fijn gesneden eierlijst in het deurkalf. De zijgevel heeft links een twintigruits schuifvenster met luiken en rechts een negenruits schuifvenster als opkamerraam. Hierboven een zolderluik met daarin een vierruits raam. Bij de nok drie duivengaten, met keperbogen en rustplateautjes. De achtergevel heeft een aanzienlijk lagere dakaanzet dan de voorgevel. Bij het onderste deel maakt het dak een lichte knik. In de achtergevel bevinden zich kelderramen, een klampdeur met driedelig bovenlicht naar het erf en een zestienruits schuifraam.

Huis nummer 66 en 68 bezitten een indeling die in hoofdzaken identiek is. De indeling maar met name de aankleding en authenticiteit van het vroegere woonhuis op nummer 68 is bijzonder. Via de voordeur wordt de herd betreden, er is geen hal. Op de vloer liggen grijze plavuizen. Rechts is tegen de muur een schouw geplaatst. De grote schouw heeft een geprofileerde houten lijst en is inwendig betegeld met witte en schildpadtegels in ruitpatroon. De zoldering bestaat uit een onderslagbalk, moerbalken, kinderbinten en spreidsel. Achter de herd bevindt zich de geut, een keukentje. Rechts is er een klampdeur naar de kelder. Deze kelder is tweedelig en heeft een vloer met rode en grijze plavuizen. Naast deze deur is er een andere deur die via een houten trapje toegang geeft tot de opkamer. Links is er een provisiekast, een houten trap naar zolder en een klampdeur die leidt naar een kamer. Vanuit de herd is er rechts naast de schouw een deur naar de goeikamer, de mooie woonkamer. De achterwand is bestemd voor bedsteden aan weerskanten en een houten trapje naar de opkamer in het midden. Dit wordt aan het oog onttrokken door de vormgeving als houten kastenwand. Het centrale deel springt iets terug. Alle paneeldeuren hebben ovale houten deurknoppen. De indeling wordt geaccentueerd door deur- en hoekpilasters en een kroonlijst met eierlijst aan de bovenzijde. Het houtwerk is grijs en leverkleurig geschilderd. Het plafond bestaat uit smal op maat gezaagd balkwerk, net als dat van de slaapkamer naast de keuken. De zoldertrap leidt links naar een grote ongedeelde ruimte. Midden in deze ruimte staat een brede, met leem bestreken schoorsteen. Delen van de wanden bestaan uit vitselstek. Dit broze vlechtwerk is sinds de restauratie van 1995 afgedekt met beplating. De hol gezakte vloer is geëgaliseerd met houten vloerdelen. De kapconstructie bestaat uit ruwe houten stammen, die deels bijgezaagd zijn. De pen-gat constructie is deels versterkt door ijzeren beslag en nagels. Rechts van de zoldertrap is er een klein houten trapje dat leidt naar een lager gelegen zolderkamer.

Waardering

De oorspronkelijke LANGGEVELBOERDERIJ uit 1778 vertegenwoordigt cultuurhistorisch belang want het object is in streekeigen bouwtrant opgetrokken en als zodanig in hoofdvorm, constructie, materiaalgebruik en indeling behouden gebleven; de gaafheid en authenticiteit van deze historische hoedanigheden vertegenwoordigen zeldzaamheidswaarde wanneer het object in nationaal perspectief wordt beschouwd terwijl voor zowel de bouwhistorie als de architectuurgeschiedenis documentaire kwáliteiten in de langgevelboerderij besloten liggen. De ligging van de boerderij op het kruispunt van Boschweg, Bunderstraat, Hoofdstraat en Voortstraat draagt in combinatie met de langs de straatgevel geplante leilinden in opmerkelijke wijze bij aan de historische belevings- en herkenningswaarden met eenduidige verwijzing naar de aanvankelijk agrarische bestemming van het object.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)