509293 - Algemene begraafplaats
Amerongen D 4249
Amerongen, t/o Amerongse berg

Omschrijving

De AANLEG van de evenwijdig aan de Rijksstraatweg en even hoog als de weg gelegen begraafplaats bestaat uit een rechthoekig perceel dat aan de oostzijde is afgerond. Het terrein wordt omgeven door een smeedijzeren spijlenhekwerk met een kleine entree aan de westzijde en een grote entree aan de noordzijde.

De entree aan de noordzijde bestaat uit twee hekpijlers van baksteen met geblokte lisenen en natuurstenen voeten en bekroningen. Hiertussen is een stolpend ijzeren hek geplaatst. Het ontwerp van de plattegrond bestaat uit een rechthoekigstelsel van vakken, doorsneden door paden. Het hoofdpad loopt van noord naar zuid vanaf de hoofdentree aan de Rijksstraatwegen komt uit bij het baarhuisje dat iets uit het midden geplaatst is. Dit pad wordt geflankeerd door coniferen. Een tweede hoofdpad loopt van west naar oost en vangt aan bij de entree in het westen en leidt naar het grafmonument van de Van Reede's. Het pad loopt na deze onderbreking door vanuit de noord-zuid as en komt uit op de graftempel van de familie Van Aldenburg Bentinck.

Ter weerszijden van de oost-west as bevinden zich rechthoekige vakken die voorzien zijn van hardstenen nummerpaaltjes en een invulling van graven. In de westelijk van het hoofdpad gelegen vakken zijn nauwelijks graven gesitueerd. De oostelijker gelegen vakken bevatten meer graven, waaronder verschillende met hekwerk en staande stèles. Rond de graftempel bevinden zich recentere graven die, het hekwerk volgend, in een halve cirkelvorm aan de achterzijde van de tempel gelegen zijn. Aan de westzijde van het hoofdpad, ter weerszijden van het graf van de familie Van Reede, ligt een rij voorname graven.

De coniferen werken hier als coulissen.

De beplanting is sober en omvat enkele beuken en de genoemde coniferen. Om de graftempel is een beplanting bestaande uithulst en andere heesters aangebracht.

De omgeving van de begraafplaats kenmerkt zich door een lager gelegen weidegebied aan de zuidkant. De hellingen zijn met eikehakhout beplant. Aan de oost- en westzijde bevindt zich bos. Aan de noordkant, aan de overzijde van de Rijksstraatweg, is een beukenlaan gelegen die voert naar de Amerongse berg. De graftempel ligt in de zichtas van deze laan.

Waardering

De aanleg van de begraafplaats is van cultuurhistorisch belang vanwege de funeraire geschiedenis alsmede van architectuur-historische waarde vanwege de stijl en gaafheid in combinatie met de binnen de aanleg aanwezige grafmonumenten. Het is voorts van ensemblewaarde als onderdeel van de Amerongse berg.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Algemene begraafplaats parkaanleg

oostelijk gedeelte
plaatsing hekwerk