509293 - Algemene begraafplaats
Amerongen D 4249
Amerongen, op begraafplaats

Omschrijving

Het aan de zuidzijde van de begraafplaats gelegen BAARHUISJE annex dienstgebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met uitzwenkende dakschilden. Het object staat met de nok evenwijdig aan de weg. De gevels zijn voorzien van sierankers en afgezet met witgepleisterde lisenen.

De noordgevel bevat twee stolpende deuren met hanekam strekken in het metselwerk. De oost- en westgevel bevatten elk een gietijzeren rondboogvenster. De zuidgevel is blind op tweegietijzeren ontluchtingsroosters na.

Waardering

Het baarhuisje is van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de funeraire cultuur, het is van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van het bouwtype, voorts is het van ensemblewaarde als onderdeel van de begraafplaats.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Algemene begraafplaats