Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509296
Complexnummer
509293 - Algemene begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82733/117
Kadastrale aanduiding
Amerongen D 2356
Amerongen, op begraafplaats

Omschrijving

Omschrijving

Het neoclassicistische GRAFMONUMENT van de familie Van Reede Ginckel is gelegen aan westzijde van het noord-zuid lopende hoofdpad. Baron van Reede Ginckel was oppermaarschalk onder Koning Willem III en door deze tot graaf van Athlone verheven.

Het monument werd ontworpen door architect C. Kramm en is rechtsonder gesigneerd. Op de achterzijde staat gegraveerd:hernieuwd 1887. Het hardstenen monument bestaat uit een voetplaat waarop een cippus op een basement is geplaatst. Het fronton is voorzienvan akroteria in de vorm van palmetten. In het gebogen timpaan is een bronzen vlinder gezet omgeven door sterren. Op de voorzijde is het familiewapen aangebracht in brons. Het schild wordt gedragen door twee klimmende griffioenen en heeft een banderol met de tekst: `Malomori quam foedari' (liever te sterven dan te worden bedoezeld).

Het graf wordt omgeven door vier hardstenen pijlers met bronzen kransen van eikebladeren en eikels. Tussen de pijlers is, met uitzondering van de voorzijde, een gietijzeren hekwerk geplaatst met een geometrisch motief waarin een rozet.

Waardering

Het grafmonument is van cultuurhistorische waarde vanwege defuneraire geschiedenis en vanwege de band van de familie Van Reede met het vorstenhuis. Het is voorts van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl. Tenslotte is het van ensemble-waarde als onderdeel van de begraafplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509293. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Algemene begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
restauratie
1887
1887
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kramm, C. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur