509308 - The Golden West
Blaricum D 1572
Noolseweg 23, 1261 EA te Blaricum

Omschrijving

Op onregelmatig grondplan gebouwd LANDHUIS, bestaande uit parterre en grotendeels in de welvingen van de kap opgenomen verdieping met zolder. De samengestelde en rietgedekte kap heeft een onregelmatige hoofdvorm zonder directe relatie met de plattegrond. De kapvoet is overwegend ter hoogte van de verdiepingvloer. De kap heeft glooiende killen van ongelijke vorm en formaat boven gepotdekseld beschot en vensteropeningen. De T-vormige noklijn loopt op in de richting van de nokpunten (genoemde invloed Minang-Kabau). Onder de drie nokpunten bevinden zich gepotdekselde geveltoppen. De kap wordt doorsneden door twee vierkante schoorstenen: een korte direct naast de noklijn en een lange, lager ontspringende schoorsteen ter hoogte van het halfrond uitgebouwde trappenhuis aan de achterzijde (O).

Het muurwerk is opgetrokken in handgevormde rode baksteen, merendeels gemetseld in kettingverband en voorzien van vlechtingen. Dezelfde rode baksteen is ook toegepast in de licht uitgemetselde plint en in de lekdorpels onder de vensters in het muurwerk. De vensters in de kap hebben keramische lekdorpels die vergelijkbaar zijn met de nokvorsten.

De voorgevel (W) heeft twee uitgemetselde muurdammen die onder de glooiende killen van de kap overgaan in verticaal beschot met golvende basislijn. Het muurvlak tussen de muurdammen heeft op de parterre een zevendelig kozijn (woonkamer) met glas-in-lood in de vier bovenlichten en luiken. Het zelfde muurvlak heeft op de verdieping een smaller tweedelig kozijn met scharnierende achtruitsramen. Dit tweedelig kozijn wordt geflankeerd door verticaal beschot in de vorm van vlerken. Het metselwerk op de hoek van voorzijde naar linkerzijde (N) is afgeschuind. De linkerzijgevel (N) heeft links van de hoek een achtruits draairaam met luik, vervolgens een gevelsteen met driehoekige bovenzijde, zonnestralen en de inscriptie "THE GOLDEN WEST". Links daarvan een vierdelig kozijn met achtruits ramen ter verlichting van de hall. Boven dit venster een gepotdekselde wand die in de kap is uitgespaard. Links van het vierdelige kozijn een rechthoekige uitbouw (vestibule) met in de korte zijde een rijk bewerkte spitsboogvormige deur van de overluifelde hoofdingang. De lange zijde van de uitbouw heeft twee kleine zesruits ramen met luiken. Daarboven een getoogde en overkragende gepotdekselde geveltop met klein vierruits venster. De andere korte zijde (O) van de uitbouw heeft een raam identiek aan dat in de lange zijde.

De achtergevel (O) heeft de eerder genoemde halfrond uitgebouwde trappartij. Deze hoog opgemetselde uitbouw steekt ver uit boven de voet van de hoofdkap en heeft een konische rieten kap. Het terugliggende muurvlak links van de halfronde uitbouw heeft een driedelig kozijn met zestienruits tuindeur geflankeerd door een achtruits raam met zijluik. Links hiervan een klein zesruits venster met luik. De laagkomende kap boven de achtergevel heeft twee dakkapellen met glooiende killen en een klein gepotdekseld vlak met ovaalvormig raam naast de eerder genoemde halfronde vensterreeks. Op de hoek van de achter- en rechterzijgevel (Z) sluit de tuinmuur aan die de paardestal met het landhuis verbindt.

De rechterzijgevel (Z) is voorzien van veel vensteropeningen. Het is in feite een Z-vormige zijde met in de oksel een buitenterras waarop dubbel openslaande deuren van de woonkamer uitkomen. Het naar voren komende gedeelte heeft een L-vormig houten balkon dat rust op zware balken en is voorzien van een gepotdekselde borstwering. Onder het balkon een zevendelig kozijn (eetkamer) als in voorgevel. Daarnaast terugspringend muurwerk waarin een zesdelig kozijn met meerruits roedenverdeling (keuken). De verdieping heeft een twee en een vierdelig kozijn met meerruits draairamen. De zijde boven het terras heeft een meerruitsdeur. Boven het terras is de kapvoet tot de hoogte van de verdiepingvloer doorgetrokken.

Het interieur is overwegend in oorspronkelijke staat en bevat onder meer een rijk betimmerde hall met tegelvloer en houten cassetteplafonds, het oorspronkelijke trappenhuis verlicht door de genoemde glas-in-loodramen, de woonkamer met schouw en gestuct cassetteplafond, alsmede de eetkamer met schouw en gestuct cassetteplafond. Woon- en eetkamer hebben de oorspronkelijke parketvloeren.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als hoofdondereel van het beschreven complex.

Rueter, Th. ; Noord-Holland