Blaricum A 2593
Bloemlandseweg 4 A, 1261 BA te Blaricum

Inleiding

VILLA, gebouwd in 1939 in opdracht van de heer Waleson in functionalistische bouwtrant naar het ontwerp van P.J. Elling, met uitbreiding aan de zuidzijde uit 1952 naar het ontwerp van B. Merkelbach en P.J. Elling. De villa is vrijstaand gesitueerd op een terrein aan de oostzijde van de Bloemlandseweg te Blaricum.

NB: In 1990 werd de uitbouw (voormalige garage) aan de westgevel vergroot en door middel van een ronde gevel doorgezet aan de noordzijde.

Omschrijving

Op rechthoekige plattegrond en evenwijdig aan de weg geplaatste villa met schuin geplaatste lange vleugel aan de zuidzijde en uitbouw aan de noordwestzijde. De villa is opgetrokken in wit geschilderde baksteen op een zwarte plint van klinkers. Het hoofdvolume bevat twee bouwlagen onder plat dak met grote overstek. De lange, schuin geplaatste vleugel bevat een bouwlaag op zwarte plint van klinkers onder plat dak. De houten vensters zijn gevat in stalen kozijnen. De afzaten worden gevormd door zwarte klinkers. De balkons worden omgeven door een balustrade van stalen buizen.

De voorgevel (W) bevat aan de linkerzijde de uitbouw waarvan het dak dienst doet als balkon, bereikbaar via een deur met twee zijramen aan de rechterzijde. Direct naast de uitbouw bevindt zich een klein venster. De toegangsdeur is iets verdiept onder een luifel geplaatst en bereikbaar via een stoep met twee treden. Rechts daarvan bevindt zich een tweedelig venster. Dit venster heeft niet meer de oorspronkelijke indeling van langwerpig raam met links daarvan vast raam en bovenraam. Het trappenhuis wordt verlicht door een langwerpig venster. Rechts is vlak onder de dakrand een horizontale reeks van vier vensters geplaatst, één ter verlichting van het trappenhuis, drie ter verlichting van een kamer. De westgevel van de vleugel bevat een deur en een kleine rechthoekige serre.

De linker zijgevel (N) bevat rechts de uitbouw en links een smalle vensterpartij over twee bouwlagen, bestaande uit een venster met horizontale, uit het midden geplaatste roede op de begane grond en een door middel van een houten borstwering daarvan gescheiden venster met klapraam op de verdieping.

De rechter zijgevel (Z) bevat rechts een vensterpartij, bestaande uit een venster met asymmetrische kruisroede op de begane grond en een tweedelig venster met borstwering op de verdieping. De zuidgevel van de vleugel bevat een garagedeur met vierdelig bovenlicht.

De achtergevel (O) bevat links op de begane grond een gedeeltelijk verdiept liggend terras met een scherm op plint. Daarboven steekt het balkon, dat bereikbaar is via een deur met twee zijramen aan de rechterzijde, ver over. Vensters in het zuidelijke geveldeel geven uitzicht op het terras en het balkon. Aan de rechterzijde bevindt zich op de begane grond een venster met asymmetrische kruisroede, op de verdieping een venster met vast raam en draairaam met borstwering. In het midden is op de verdieping een dubbel venster geplaatst. In de oostgevel van de vleugel bevindt zich een deur en een vijfdelige vensterreeks.

Waardering

De villa is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa, gebouwd in functionalistische bouwtrant naar het ontwerp van P.J. Elling, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Aanbouw

Functionalisme