Blaricum E 2783
Blaricum, Torenlaan/Dorpsstraat

Inleiding

MUZIEKTENT, gebouwd in 1926 naar het ontwerp van H.F. Symons in de stijl van de Amsterdamse School en gesitueerd op de open ruimte op de zuidhoek van de Torenlaan en de Dorpsstraat.

Omschrijving

Muziektent, opgetrokken ter hoogte van een bouwlaag op hoekige U-vormige plattegrond, zich openend naar het noordwesten. De uit vertikale en horizontale houten delen samengestelde muziektent staat op een stenen basement met stenen trap met drie treden aan de noordwestzijde die geflankeerd wordt door rechthoekige hoge stenen bloembakken. Aan de voet van elke bloembak bevindt zich ter hoogte van het basement een U-vormige bloembak. De schelp van het klankbord wordt aan de voorzijde (NW) ondersteund door twee taps toelopende houten zuilen, boven en onder getorst, die staan op de geknikte houten wand tussen de rechthoekige bloembakken aan de noordwestzijde en de halfronde bloembakken aan de zuid- en oostzijde. Het rieten dak is aan de voorzijde uitgevoerd als afgerond schilddak, aan de achterzijde als concaaf gekromd, tuitvormig mansardedak. De daklijn wordt geaccentueerd door ballonvorsten. Decoratief uitgevoerde elementen zijn voorts de rond gemetselde geveldelen aan de zuid- en oostzijde waarboven het dak twee maal welft, de bovenste welving afgewerkt met hout, en het halfronde houten stuk als afwerking van het silhouet ontstaan door het samenkomen van de halfronde bloembak, de lage geknikte houten wand en de gebogen arm van de steunen onder de schelp van het klankbord. De muziektent is uitgevoerd in de kleuren groen, wit en rood.

Waardering

De muziektent is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch alsmede typologisch oogpunt als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een muziektent uit de eerste helft van de 20ste eeuw naar ontwerp van H.F. Symons in de trant van de Amsterdamse School. Daarnaast heeft de muziektent situationele waarde vanwege de situering op de open ruimte op de zuidhoek van de Torenlaan en de Dorpsstraat.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Muziektent

restauratie