Blaricum B 3602
Eemnesserweg 38, 1261 HJ te Blaricum

Inleiding

VILLA, genaamd "Jagtlust", gebouwd in 1871 in neoclassicistische bouwtrant en in 1924 verbouwd door W. Hamdorff in neobarokke bouwtrant. De villa is vrijstaand gesitueerd op een groot terrein, de voormalige buitenplaats "Jagtlust", ten westen van de Eemnesserweg.

Omschrijving

Op rechthoekige plattegrond, met halfronde uitbouw aan de zuidzijde en twee rechthoekige uitbouwen aan de westzijde, gebouwde villa bestaande uit begane grond, verdieping en kapverdieping onder afgeknot schilddak met zwarte verbeterde Hollandse dakpannen. Op de vier hoeken zijn witgepleisterde schoorstenen geplaatst met horizontaal geprofileerde schacht en voorzien van guirlandes. Aan de noord- en zuidzijde is in het midden vlak boven de daklijst een dakkapel geplaatst met wangen en segmentvormig tympaan. Aan de oostzijde zijn twee dakkapellen geplaatst met ovaalvormig venster in barokke sieromlijsting. Aan de westzijde bevinden zich twee rechthoekige dakkapellen vlak boven de daklijst. De gevels zijn gepleisterd op een zwart geschilderde plint. Op de hoeken van de gevels bevinden zich lisenen, ter hoogte van de begane grond in blokmotief, ter hoogte van de verdieping met geprofileerd uitgehouwen lijstwerk. Ter hoogte van de verdiepingscheidingen zijn cordonlijsten aangebracht. Onder de geprofileerde daklijst bevindt zich geprofileerd uitgehouwen lijstwerk. De vensters en deuren hebben een roedenverdeling.

De symmetrische, drie vensterassen brede, voorgevel (O) bevat een risalerende middenpartij waarbij de pilasters in blokmotief ter hoogte van de verdieping overgaan in Korinthische pilasters. Tussen de kapitelen is de naam "Jagtlust" uitgehouwen. Op de begane grond en de verdieping zijn openslaande deuren geplaatst, waarbij die op de verdieping toegang geven tot een balkon, ondersteund door gehouwen consoles en omgeven door een decoratieve ijzeren balustrade. Ter hoogte van de kapverdieping wordt de daklijst doorbroken en volgt de daklijst de ovalen vorm van het venster, waaronder zich een gehouwen guirlande bevindt. Aan de linker- en rechterzijde bevindt zich zowel op de begane grond als op de verdieping een door luiken geflankeerd schuifvenster.

De symmetrische, vier vensterassen brede, linker zijgevel (Z) bevat op de begane grond in het midden een halfronde serre. Dorische zuilen op basement ter hoogte van de plint ondersteunen de gesneden kroonlijst waarop de balusterbalustrade van het balkon. Tussen de zuilen zijn de openslaande vensters geplaatst, met aan de zuidzijde openslaande deuren. Links en rechts zijn schuifvensters in de gevel geplaatst. Op de verdieping geven twee paar openslaande deuren met bovenlicht, door luiken geflankeerd, toegang tot het balkon. Links en rechts is een schuifvenster geplaatst.

De symmetrische, drie vensterassen brede, rechter zijgevel (N) bevat een middenrisaliet. De toegangsdeur met toogvormig bovenlicht is iets terugliggend in geprofileerde omlijsting gevat, omgeven door een getoogde blokvormige omlijsting. Links en rechts bevinden zich openslaande deuren met bovenlicht, geflankeerd door luiken. Op de verdieping bevinden zich drie schuifvensters, waarvan de buitenste met luiken.

De achtergevel (W) bevat op de begane grond aan de linkerzijde een uitbouw met tweedelig venster in de noordgevel en driedelig venster in de westgevel en een deur in de zuidgevel en waarvan het dak dienst doet als dakterras, bereikbaar via openslaande deuren met bovenlicht en omgeven door een ijzeren balustrade. Aan de rechterzijde bevindt zich een iets hoger opgetrokken uitbouw met schuifvenster in de zuidgevel en schuifvenster en deur in de westgevel. Tussen de uitbouwen bevinden zich op de begane grond openslaande deuren, op de verdieping een schuifvenster.

Waardering

De villa is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa uit de tweede helft van de 19de eeuw in neoclassicistische bouwtrant met neobarokke elementen naar ontwerp van W. Hamdorff uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Daarnaast heeft de villa stedebouwkundige waarde vanwege de prominente situering op het terrein van de voormalige buitenplaats "Jagtlust" aan de westzijde van de Eemnesserweg te Blaricum.

Uitbouw links-achter
UItbouw rechts-achter