Blaricum D 66
Noolseweg 32, 1261 ED te Blaricum

Inleiding

LANDHUIS, genaamd "De Molshoop", gebouwd in 1927 naar ontwerp van W. Hamdorff in de Gooise landhuisstijl. Het landhuis is vrijstaand en terugliggend gelegen op een terrein op de hoek van de Noolseweg en het Koloniepad te Blaricum en ligt op een verhoging in het terrein, zodat de toegangsdeur en het ommuurde hoger gelegen bordes aan de zuidzijde te bereiken is via een stenen trap met vier treden. In 1967 werd het landhuis verbonden met het in 1929 naar ontwerp van W. Hamdorff gebouwde schuurtje aan de westzijde.

NB: De omschrijving is gemaakt aan de hand van de originele bouwtekeningen uit 1927 vanwege het onthouden van toestemming van de eigenaar het terrein te betreden.

Omschrijving

Op een vrije plattegrond, met driehoekige uitbouw aan de zuidzijde en rechthoekige uitbouw aan de noordzijde, opgetrokken landhuis, bestaande uit een bouwlaag onder rieten schilderachtige kapbehandeling. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De vensters hebben een roedenverdeling en zijn bijna allemaal voorzien van luiken.

De voorgevel (Z) bevat aan de linkerzijde de toegangsdeur uit boven- en onderdeur met links daarvan een rechthoekig venster waaronder de natuurstenen brievenbus is geplaatst. Op het bordes staat een regenton waarin de houten hemelwaterafvoer uitkomt. Aan de rechterzijde, in de gevel van de driehoekige uitbouw, bevindt zich een vensterpartij, bestaande uit vier acht-ruitsvensters in zwaar kozijn met vier twee-ruitsbovenlichten in smallere en lichte omlijsting, waarboven het dak welft. In de hoek, gevormd door de zuidoostgevel met dubbel vier-ruitsvenster van de driehoekige uitbouw en de zuidgevel, staat een hoog opgaande schoorsteen. De zuidgevel aan de rechterzijde van de schoorsteen is uitgevoerd als een topgevel met wolfeind. Op de begane grond is een zes-ruitsschuifvenster geplaatst, op de zolderverdieping een klein vier-ruitsvenster. De rest van de gevel ter hoogte van een bouwlaag is blind.

De westgevel bevat op de begane grond aan de linkerzijde een vier-ruitsvenster en aan de rechterzijde een langwerpig venster. In het dakvlak bevindt zich een vleermuisdakkapel. Het in dezelfde stijl uitgevoerde tussenlid verbindt het oorspronkelijke schuurtje met het oorspronkelijke landhuis.

De rechter zijgevel (O) bevat links een driedelig venster met zes-ruitsvensters en rechts een zes-ruitsvenster. De oostgevel van de uitbouw aan de noordzijde bevat een tweedelig venster met zes-ruitsvensters.

De achtergevel (N) bevat rechts van de uitbouw een deur. In de hoek, gevormd door het rechte geveldeel, met tweedelig venster met zes-ruitsvensters, en een schuin geplaatst geveldeel met dubbel zes-ruitsvenster, staat een hoog opgaande schoorsteen. In het dakvlak bevindt zich een vleermuisdakkapel.

Waardering

Het landhuis "De Molshoop" is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis in de Gooise landhuisstijl naar het ontwerp van W. Hamdorff uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Schuurtje
Verbinding met schuurtje