Blaricum D 91
Noolseweg 53, 1261 EB te Blaricum

Omschrijving

Inleiding In 1911 naar ontwerp van architect Th. Rueter gebouwd vrijstaand KOLONIEHUIS. Het kleine koloniehuis is oorspronkelijk gebouwd als studeervertrek voor A. Roland Holst en behoorde bij de Internationale Broederschap die zich in 1900 op de grens van Blaricum en Laren vestigde. Deze Broederschap was een christelijk-anarchistische beweging, opgericht door prof. J. van Rees en dominee Kylstra.

Het pand, een cottage-achtig huis opgetrokken in landelijke bouwtrant, ligt ten zuidoosten van de Noolseweg op de hoek met de Prof. van Reeslaan.

N.B. De latere aanbouw aan de zuidoostzijde van het pand valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Klein pand opgetrokken uit wit geverfde houten rabatdelen op een bakstenen plint. Het pand is één bouwlaag hoog op een T-plattegrond onder samengesteld rieten zadeldak. De noklijn van het dak loopt parallel aan de Noolseweg met haaks daarop aan de zuidoostzijde een ingestoken zadeldak. In het zuidwestelijk dakschild bevindt zich een riet gedekte dakkapel. Alle vensters en deuren van het pand zijn van hout.

De voorgevel (N/W) bestaat uit een houten deur in het midden met daarboven een horizontale band met kleine vensters. Boven deze vensters bevindt zich een houten afdakje. Het rieten dak is hier iets hoger opgetrokken. Links van de deur bevindt zich een dubbel openslaand draaivenster met roedenverdeling en luiken. Rechts van de deur springt deze gevelzijde in tot een loggia alwaar zich een deur en venster met roedenverdeling en luik bevinden.

De noordoost gevel bestaat uit een topgevelgedeelte met links daarvan een iets inspringend geveldeel (de poot van de T-plattegrond). Het topgevelgedeelte bestaat uit een met verticale houten delen beklede geveltop met daarin een klein draaivenster met roedenverdeling. Op de begane grond bevindt zich rechts een deur met deels roedenverdeling en een luik en links een draaivenster met roedenverdeling en luiken ter weerszijden. Links van de deur bevindt zich een klein vierruits venster. Het iets terugliggende geveldeel bevat één dubbel openslaand venster met roedenverdeling.

Bij de zuidwest gevel is het topgevelgedeelte eveneens bekleed met verticale houten delen. Op de begane grond bevindt zich een dubbel openslaand venster met roedenverdeling en luiken. Pal boven deze vensters bevinden zich in het topgevelgedeelte twee vensters met roedenverdeling. In de geveltop is dan nog een draaiend venster met roedenverdeling aangebracht. Het iets terugliggende geveldeel bevat hier een dubbel openslaande tuindeur met roedenverdeling.

De zuidoost gevel bezit op de begane grond twee dubbele openslaande draaivensters met roedenverdeling en luiken en in de topgevel een klein draaivenster met roedenverdeling.

Waardering

Het object is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als zijnde een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een koloniehuis behorende bij de kolonie van prof. J. van Rees (Internationale Broederschap), zoals die karakteristiek waren voor de rond 1900 in het Gooi verschijnende koloniën op ideële grondslag.

Rueter, Th. ; Noord-Holland