Blaricum E 440
Torenlaan 67, 1261 GC te Blaricum

Inleiding

LANDHUIS, naar ontwerp van Wouter Hamdorff uit 1935 voor J.E. Bruining. Het landhuis staat teruggerooid aan de oostzijde van de Torenlaan. De woonvertrekken liggen aan de achterzijde op het zuidoosten. De voorzijde (NW) bevat de hoofdingang. De verstrakte architectuur is kenmerkend voor het werk van de architect uit deze periode.

NB De carport tegen de noordzijde valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op vrij grondplan gebouwd LANDHUIS met opmerkelijke masssa-opbouw die in drie delen is te ontleden. De kern bestaat uit een min of meer rechthoekig hoofdvolume onder asymmetrisch zadeldak. Tegen de noordhoek van het hoofdvolume een diagonaal geplaatste vleugel onder lessenaarsdak. Tegen de zuidwesthoek van het hoofdvolume een uitgebouwde partij onder lessenaarsdak. Het hoofdvolume van het landhuis is dusdanig onderkelderd dat het op een sokkel staat. Aan de achterzijde is de sokkel verbreed tot terras met daaronder een halfronde dubbele toegangsdeur tot de kelder. De oorspronkelijke en nog merendeels aanwezige dekking van de kap bestaat uit een zwarte leipan. Op het lessenaarsdak van de genoemde vleugel zijn deze vervangen door pannen. De noklijn van de hoofdkap wordt haaks doorsneden door twee zware rechthoekige schoorstenen. De kap heeft mastgoten.

Het muurwerk is opgetrokken in halfsteens gemetselde baksteen (buitenmuur-spouw-binnenmuur). De baksteen in de sokkel is rood, die van het muurwerk gewit. De vensters zijn merendeels horizontaal. Ze zijn onregelmatig in het muurwerk geplaatst, alle meerdelig, en bestaan uit een houten kozijn met stalen ramen. Deze vensters zijn nog overwegend aanwezig.

De voorzijde (NW) is V-vormig door de genoemde vleugel. Het hoofdvolume heeft op de parterre een overluifelde hoofdingang en daarnaast een uitgebouwd volume met driedelig en tweedelig venster ten behoeve van de oorspronkelijke herenkamer. De verdieping heeft twee driedelige vensters. De vleugel telt op de parterre twee tweedelige vensters en geheel links een gebogen dubbele garagedeur. De verdieping van de vleugel heeft een groot rond en vierdelig glas-in-loodvenster ter verlichting van het trappenhuis. Daarnaast een kleiner driedelig venster. De kopse zijde van de vleugel is blind onder het laagkomende zadeldak. De achterzijde van de vleugel heeft een (vernieuwde) tuindeur en daarboven een (vernieuwd) tweedelig venster.

De linkerzijgevel van het hoofdvolume heeft op de parterre een driedelig venster (oorspronkelijke eetkamer), op de verdieping een eigentijds venster en boven in de gevel een rond vierdelig venster ter verlichting van de zolder.

De achtergevel (ZO) van het hoofdvolume heeft links een rechthoekig uitgebouwde partij met vijfdelig venster (oorspronkelijke eetkamer). De uitgebouwde partij wordt hierboven voortgezet in een platgedekt (houten) volume met (vernieuwd) vijfdelig venster. De goothoogte van dit volume valt samen met de hoogte van kapvoet en mastgoot van de hoofdkap. Min of meer centraal in de achtergevel een terugliggende partij met vijfdelig venster en twee deuren met glaspanelen voor de toegang tot het terras. Hierboven een ver uitgebouwd balkon met gewijzigde toegangspartij. Links een groot vijfdelig venster (woonkamer) en daarboven een kleiner vijfdelig venster. Het vijfdelig venster steekt deels in de uitgebouwde partij van de rechterzijgevel. Deze rechterzijgevel (ZW) heeft in de uitgebouwde partij een dubbele stalen tuindeur met ongedeelde glaspanelen. Boven de uitgebouwde partij het muurwerk van het hoofdvolume. Dit muurwerk wordt verticaal geleed door een van de twee eerder genoemde schoorstenen. Het heeft ook een rond vierdelig venster.

Het interieur van de begane grond is in hoofdlijnen bewaard gebleven. Een bijzonder onderdeel is de haardpartij in de woonkamer.

Waardering

Landhuis van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als goed ontworpen en overwegend gaaf bewaard voorbeeld van landhuisbouw uit het late Interbellum. Het landhuis is voorts van belang als onderdeel binnen het oeuvre van de architect Wouter Hamdorff.

Hamdorff, W. ; Noord-Holland