Meppel K 551
Mr. Harm Smeengekade 10, 7941 XX te Meppel

Inleiding

Gebouwd in opdracht van J. Krikke als winkel/woning in 1929 naar ontwerp van P.A. Withaar. Het geheel is in een typerende Amsterdamsche School stijl opgetrokken. Nadien is het overgenomen door Zeilmakerij Wouda die onder meer de (niet te beschermen) na-oorlogse uitbreiding aan de achterzijde realiseerde en de woonfunctie aan het pand onttrokken heeft. Het gebouw maakt vanwege de vormovereenkomsten met het naastliggende pand een bijzonder clustertje van Amsterdamse Schoolarchitectuur.

Omschrijving

Winkel in twee bouwlagen opgetrokken en gedekt door een expressief vormgegeven, steil opgaand en afgeplat schilddak belegd met tuile-du-nord pannen. De afgeschuinde westhoek is expressief opgemetseld en doorbreekt de daklijst. Aan dit gedeelte een op bewerkte klossen geplaatst (restant van) balkon en een op een natuurstenen console geplaatste vlaggemast. Aan de straatzijde een (nieuwe) winkeldeur met bovenlicht en een brede winkelpui voorzien van vier bovenlichten; de pui heeft een gemetselde onderbouw in koppenverband (staand). Links van de pui een deel van het steile dak met een op bewerkte klossen geplaatste goot. Verdieping met breed dakkapel met twee gekoppelde vensters met horizontale roeden; tussen de gekoppelde vensters een gepotdekselde beschieting. Zijgevel deels aangepast in verband met de achteraanbouw.

Waardering

Winkel van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de functionele ontwikkeling van Meppel als havenstad, vanwege de vormgeving en materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging nabij de sluis en het voormalige havengebied van Meppel. Van belang als essentieel onderdeel van het complex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie

Withaar, P.A. ; Drenthe