Meppel K 552
Mr. Harm Smeengekade 11, 7941 XX te Meppel

Inleiding

Woonhuis/werkplaats gebouwd in 1929 in de stijl van de Amsterdamse School en in opdracht van Zeilmakerij Wouda. Ontwerp van NV architecten en ingenieursbureau B. Schuitemaker uit Meppel.

Omschrijving

Woonhuis/werkplaats opgetrokken in een gesinterde baksteen met een verdieping onder een zeer steil opgaand en afgeplat schilddak belegd met tuile-du-nord pannen. Op drie hoeken krulvormige loodornamenten (nu alleen nog op de zuidhoek aanwezig). De noordhoek is geaccentueerd door een uitgemetselde bloembak, daarboven een houten stijl van het hoekraam waarboven een uitkragend en rond gemetselde hoektoren (koppenverband) waarin smalle vensters en naam Zeilmakerij Wouda. Noordelijke zijgevel met paneeldeur (trapeziumvormige panelen) met ruit, een dubbele deur met aan weerszijden gekoppelde vensters. In het dakvlak onder meer een deur met trijs en aan weerzijden een gekoppeld venster. De voorgevel heeft de oorspronkelijke opzet maar is in detaillering gewijzigd. De achtergevel heeft onder meer een deur met zijlichten en openslaande terrasdeuren.

Waardering

Woonhuis/werkplaats van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de funnctionele ontwikkeling van Meppel als havenstad, vanwege de typologie, de vormgeving en materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging nabij de sluis en het voormalige havengebied. Van belang als hoofdelement van het complex. Zeldzaam in vormgeving en ornamentiek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie

Schuitemaker, B. ; Drenthe