IJsselmuiden B 7921
Burgemeester van Engelenweg 92 A, 8271 AV te IJsselmuiden

Inleiding

Dit TUINHUIS is onderdeel van de oorspronkelijk bij het huis Meerburg behorende tuin. In de tuin, die naar de historische benaming van het gebied Westerdiep of Westerdorp heette, stonden een nu verdwenen oranjerie en koepel. Het tuinhuis staat aan de splitsing van de twee waterlopen Het Meer en De Beek, hoek Dorpsweg en Burg. van Engelenweg.

Het tuinhuis is in 1885 gebouwd in opdracht van Johan Heinrich van Hulst, sigarenfabrikant te Kampen. Een gevelsteen vermeldt "A.E. van Hulst, 1885". De sluitsteen in de rollaag boven de entree vermeldt dat het gebouwtje in 1980 gerestaureerd is:"renovatum anno 1980". Het tuinhuis heeft een zinnebeeldig decoratieprogramma. In de boogvulling boven het deurkozijn is de zonneachtster aangebracht, omstrengeld door een uitwaaierende levensboom in de vorm van de Germaanse odal-rune. Ook in de kapconstructie zijn dergelijke symbolen opgenomen:

-Het vierspakig zonnerad (in de vorm van een kruis, gerelateerd aan de vier seizoenen), samengevoegd met het maalkruis -waar dit rad 1/8 slag is gedraaid- levert het achtspakige rad of de zonneachtster.

-De levensboom is het zinneteken van het leven of de jaarlijkse wedergeboorte.

-De Odal-rune is een teken van het Germaanse alfabet en tevens het zinnebeeld van het erfgoed der vrije boerengeslachten. Het heeft veel varianten, hier bestaande uit twee door een lijn verbonden cirkels.

In het interieur twee kasten met rijk geprofileerd front eveneens met zonnesymboliek. De bekroning wordt gevormd dooreen gestileerde rijzende zon.

Omschrijving

Tuinhuis opgetrokken in baksteen vanaf rechthoekige grondslag onder een houten met bitumen bedekt zadeldak. Het huis, gefundeerd op spaarbogen, heeft een gepleisterde plint. De gevels zijn geleed met blokpilasters op de hoeken en rondom lopende speklagen, beide van pleisterwerk. Langs de dakrand loopt een rijk bewerkte houten lijst.

De hoofdgevel (O) heeft een forse luifel met sierspanten entrekstangen onder een steekkap, gedragen door twee dubbele gietijzeren kolommen. De kolommen, met basement, schacht metacanthusblad-motieven en kapiteel, staan op een terrazzovloer.

Onder de luifel bevindt zich in een risaliet een royale recht-gesloten porte brisée, bestaande uit twee zesruits glasdeuren die uiteen geschoven kunnen worden, onder een segmentboog met gepleisterde zonneachtster en levensboom in de boogtrommel. Inde rollaag een sluitsteen met "renovatum anno 1980". Rechts van de deur naam- en jaartalsteen. In de kopgevels een recht-gesloten zesruits schuifvenster onder een rondboog met een mozaïek van verblendsteen in de boogtrommel.

De blinde achtergevel heeft een steekkap in het verlengde van de luifel, echter niet verder overkragend dan de daklijst.

In het interieur twee rijkbewerkte kasten met zonnesymbolieken bekroning met een gestileerde rijzende zon.

Tuinhuis van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als oorspronkelijk onderdeel van het landgoed Meerburg