Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
509339
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Notabelenwoning
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 maart 1998
Kadaster deel/nr: 
14543/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Katwijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Katwijk
X-Y coördinaat: 
88845 - 468243

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

NOTABELENWONING, in 1922 gebouwd naar een ontwerp van de Leidse architect H.J. Jesse in opdracht van notaris H. Eerdbeek. Oorspronkelijk diende de begane grond als kantoor en de verdieping en zolder voor bewoning.

De Nieuw-Historisende bouwstijl van het pand is geïnspireerd op de sobere bouwtraditie van de Hollandse en Engelse landhuisbouw uit de 17de en 18de eeuw. Karakteristiek zijn de overstekende daken, vensters met roedenverdeling en rijk geornamenteerde ingangspartijen. Het hoektorentje herinnert zowel aan een versterkt huis als aan de karakteristieke tuinkamers en koepels op historische buitenplaatsen.

In het interieur, dat in nagenoeg oorspronkelijke staat verkeert, is dezelfde historiserende bouwstijl toegepast. Op diverse plaatsen in het huis zijn gekleurde tegeltableaus met figuratieve voorstellingen en tegels met spreuken aangebracht.

Het pand staat aan de Zeeweg en is tegen het naastgelegen oudere dubbele woonhuis (nr.146-148) aangebouwd.

Omschrijving

Tweelaags deels on derkelderd pand op vierkante plattegrond onder afgeknot schilddak met zeeg, gedekt met tuile du Nordpannen. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen. Eenvoudig houten fries onder gootlijst op klampen. Aan de voorzijde rechts een hoektorentje onder octogonaal klokdak met tuile du Nordpannen gedekt. Aan de achterzijde tegen de linker zijgevel een tweelaagse plat afgedekte aanbouw. Getoogde vensters met zware houten kozijnen en 20-ruits bovenlichten.

Schijnsymmetrische drie-assige voorgevel (zuid) met ce ntrale entreepartij. In de rechter vensteras van de voorgevel smalle vensters met 16-ruits bovenlichten.

De ingangspartij bestaat uit een zware met houtsnijwerk gedecoreerde paneeldeur onder een 15-ruits bovenlicht en een hardstenen stoep op trasraam. De ingang wordt geaccentueerd door een houten lijst met geprofileerde kroonlijst en pilasters op hardstenen neuten. In het dakschild aan de voorzijde twee kleine dakkapellen met segmentboogvormige frontons.

Op de begane grond in het torentje een houten getoo gde deur tussen kleine rechtgesloten zesruits vensters. Daarboven drie staande ovale vensters eveneens met zesruits roedenverdeling. Op de verdieping drie smalle vensters met rechtgesloten bovenlicht.

De linker zijgevel (west) telt drie vensterassen.

Linksboven in de achtergevel (noord) een smal spitsboogvenster met glas-in-lood en bijzondere tracering in de kop. In het venster is een kleine gebrandschilderde voorstelling opgenomen. Centraal voor de gevel een gemetselde buitentrap die leidt naar de keld er onder het huis. In de aanbouw links twee recht gesloten vensters met 10-ruits bovenlichten. Voor het overige vensters als in de voorgevel.

Interieur

Vrijwel geheel in oorspronkelijke staat verkerend interieur met onder meer op de begane grond een grote hal met gepleisterde wanden, marmeren vloer en in rijk houtsnijwerk uitgevoerde trap. Getoogde deuren in donkere houtimitatie met architraaf en in houtsnijwerk uitgevoerde kuiven. In de oostwand een spitsboogvormige doorgang naar de toren.

Oorspron kelijke wachtkamer (nu: keuken) met onder meer een betegelde schouw en geprofileerde houten schoorsteenmantel op halfzuilen met kapitelen. Tussen de Delfts blauwe tegels gekleurde tegeltableaus met bijbelse voorstellingen. De wanden van de oorspronkelijke keuken zijn tot aan het plafond betegeld met witjes. Ook hier gekleurde tegeltableaus met landschappen en in Delfts blauw met spreuken. Vloer van zwart/witte tegels, originele kasten en porceleinen gootsteen.

Overige kamers met eenvoudige stucplafonds, betengelde wanden met (deels oorspronkelijk) behang, parketvloeren en marmeren schouwen. Op de verdieping identieke deuren als op de begane grond, in de oostwand drie spitsboogvormige glas-in-lood traplichten met bijzondere tracering. In het glas-in-lood zijn medaillons van gebrandschilderd glas met figuurtjes opgenomen. Twee badkamers (één in de toren) met oorspronkelijk sanitair en ook hier Delfts blauwe tegeltableaus en tegels met spreuken. De zolderverdieping is geheel afgetimmerd en bevat drie slaapkame rs.

Waardering

De vroeg 20ste-eeuwse notabelenwoning met bijbehorend torentje en interieur is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische wwarde als gave representant van de Nieuw Historiserende stijl en karakteristiek voorbeeld in het oeuvre van de architect H.J. Jesse. Het pand is zowel in- als uitwendig zeer gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik. Het pand bezit stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan de Zeeweg in Katwijk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaZeeweg1442224 CHKatwijk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
KatwijkB4437

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenNieuw-Historiserende stijlstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19191919exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Jesse, H.J. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur