Bij Hallerweg 33, 1791 LR te Den Burg

Inleiding

STOLPSCHUUR, behorend bij het boerderijcomplex aan de Hallerweg nabij Den Burg. De stolpschuur dateert uit omstreeks 1903 en werd zodanig gebouwd dat hij later, indien nodig, nog voor bewoning geschikt kon worden gemaakt. Daarom is de voorgevel (W) van de stolpschuur bijvoorbeeld hoger opgetrokken en zijn er blinde spaarvelden aangebracht, die konden worden opengebroken om er vensters in te plaatsen. De schuur is gelegen ten zuiden van de boerderij.

Omschrijving

Stolpschuur op rechthoekig grondplan, bestaande uit een bouwlaag onder een met riet gedekt schilddak. De korte noklijn van de schuur is oost-westgericht. Het pand is opgetrokken in baksteen boven een uitgemetselde plint. Onder de dakaanzet bevindt zich aan alle zijden een reeks bakstenen consoles. De muren hebben een éénsteens dikte. De houten draagconstructie bestaat uit een enkel vierkant met overstek aan de westzijde.

De voorgevel (W) is hoger opgetrokken dan de overige gevels. De gevel heeft een breedte van zes vensterassen, waarvan de derde van rechts een rechthoekige houten deur bevat met getoogd bovenlicht. Tevens zijn in deze gevel vijf getoogde blinde spaarvelden (vensternissen) aangebracht, waarbij in twee spaarvelden een klein halfrond ijzeren stalvenster is geplaatst.

De rechterzijgevel (Z) heeft twee halfronde ijzeren stalvensters.

De achtergevel (O) bevat geheel links een kleine rechthoekige houten deur en de opgeklampte dubbele darsdeur geplaatst in een zogeheten kapelhuis (een onder ingestoken zadeldak opgetrokken geveldeel). De topgevel van het kapelhuis heeft verticaal beschot. Geheel rechts bevindt zich een rechthoekige houten deur. Daarnaast bevat deze gevel twee halfronde ijzeren vensters.

De linkerzijgevel (N) bevat twee halfronde ijzeren vensters en rechts van het midden een rechthoekige houten deur.

In het interieur worden de noord- en zuidwand versterkt door enkele muurdammen.

Waardering

De stolpschuur is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een uit het begin van de 20ste eeuw daterende in streek-eigen bouwtrant gebouwde schuur op het Noordhollandse platteland. Daarnaast is de stolpschuur van belang als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex aan de Hallerweg.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M) stolpschuur