Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509356
Complexnummer
509351 - Batterij Den Hoorn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82717/123
Kadastrale aanduiding
Texel G 548
Bij Rommelpot 5, 1797 RN te Den Hoorn

Omschrijving

Inleiding

Voormalige MEETPOST, deel uitmakend van de in 1938-1939 gebouwde "Batterij Den Hoorn" op Texel.

De meetpost is gelegen in de raai van strandpaal 8, in de binnenduinen. Oorspronkelijk telde de batterij drie meetposten, waarvan thans alleen nog de (hier beschreven) zuidelijke resteert. De meetgegevens van de drie meetposten dienden om de positie van de zeedoelen te bepalen. De verwerking van deze gegevens vond plaats in de werkkamer. De resterende, hier beschreven, meetpost was oorspronkelijk grotendeels ingegraven in het duinzand.

Omschrijving

Meetpost op zeshoekig grondplan (een oost-westgerichte rechthoek met afgeschuinde hoeken aan de oostzijde), uitgevoerd in gewapend beton. Het gebouw meet een grootste lengte van 6.25 m, een breedte (exclusief dwarsconstructie) van 2.95 m en een hoogte (inclusief funderingsplaat) van 3.55 m. De bovendekking bestaat uit een plaat gewapend beton ter dikte van 0.70 m.

De ingang bevindt zich aan de oostzijde en bestaat uit een metalen luik.

De interne observatieruimte heeft aan de noord-, zuid- en westzijde een kijksleuf. Voor de stabiliteit is aan de noordelijke en zuidelijke buitenwand een betonnen vleugelvormige dwarsconstructie aangebracht.

Het gebouw heeft aan de frontzijde (W) een wanddikte van 0.90 m, de overige buitenwanden hebben een dikte van 0.75 m.

Het luik aan de oostzijde geeft toegang tot het interieur bestaande uit een kleine, dwarsgeplaatste gang met aansluiting op de observatieruimte. In de observatieruimte stonden oorspronkelijk een meettoestel en een smal dubbelbed opgesteld.

Waardering

De meetpost is van algemeen belang wegens militair- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het militaire verdedigingswerk "Batterij Den Hoorn" en als voorbeeld van een zware gewapend betonconstructie uit de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509351. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Meetpost

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing