Hoofdweg 132, 1795 JG te De Cocksdorp

Inleiding

In de polder Eijerland gelegen dubbele ARBEIDERSWONING MET PRIVAAT. De vrijstaande dubbele arbeiderswoning behoorde in oorsprong bij Hoeve 'Bern' en dateert uit het midden van de 19de eeuw. Het pand werd omstreeks 1982 gerestaureerd en verbouwd tot vakantiewoning, waarbij een kelderverdieping onder het pand werd aangelegd en in de rechterzijgevel een venster werd aangebracht. De houten aanbouw aan de achterzijde dateert ook uit 1982 en is deels een reconstructie van de vroegere aanbouw, deels een nieuwe uitbreiding daarop. Achter de woning bevindt zich een vrijstaand privaat dat ook onder de bescherming valt.

Omschrijving

Vrijstaande dubbele arbeiderswoning op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder een schilddak met rode Hollandse pannen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Hoofdweg. De noklijn wordt doorsneden door een rechthoekige schoorsteen met speklagen, uitgevoerd in twee tinten baksteen. Het pand is opgetrokken in wit gesauste rode baksteen, gemetseld in halfsteens verband. De plint is zwart gesaust. De gevel wordt afgesloten door een rondomlopende houten bakgoot op decoratief bewerkte houten gootklampen. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een rechthoekig houten schuifvenster met negenruits-roedenverdeling (zesruits-schuiframen met drieruits-bovenlichten).

De voorgevel (W) heeft een breedte van twee vensterassen.

De rechterzijgevel (Z) bevat een centraal geplaatst venster.

De linkerzijgevel (N) is een blinde muur.

De achtergevel (O) bevat over de gehele breedte een (niet oorspronkelijke) aanbouw onder lessenaarsdak met twee paneeldeuren en vier vierruitsramen (het meest zuidelijke draaibaar, de andere drie vast). In het interieur zijn nog enkele oorspronkelijke onderdelen aanwezig, zoals het balkenplafond en het oorspronkelijke kijkraampje naast de deur van de huidige woonkamer.

Ten zuiden van de woning bevindt zich een vrijstaand privaat, opgetrokken op vierkante grondslag in gele baksteen en afgesloten door een klein lessenaarsdak met rode Hollandse pannen. Het privaat heeft aan de noordzijde een opgeklampte houten deur met uitgesneden hartje.

Waardering

De arbeiderswoning met privaat is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden voorbeeld van een uit het midden van de 19de eeuw daterende dubbele landarbeiderswoning op het Noordhollandse platteland in sobere ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Landarbeiderswoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)