509364 - Bunkercomplex Zuidduinen
Sportlaan 20 A, 2225 JN te Katwijk

Inleiding

Het centrale gedeelte van het complex bestaat uit drie ondergrondse bunkers: het KANTOOR A47 (25d) met aangrenzend de COMMANDOPOST A46 (25b) (Bataillons- oder Regiments Gefechtsstand (R-117)), die behoort tot de zogenaamde Westwall-types, die speciaal werden ontworpen voor de Duitse westgrens. De MARINE ARTILLERIE COMMANDOPOST A44 (25a) (Marinekommandostand (M-152)) is een specifiek ontwerp voor de marine kust artillerie en ondergronds door een overdekte GANG A46a (25c) verbonden met de commandopost.

Inwendig zijn de ruimtes gemoderniseerd in verband met de functie van commandopost van de Koninklijke Landmacht.

Omschrijving

Het kantoor en de aan de noordzijde aangrenzende commandopost bevinden zich gedeeltelijk onder het duin.

De voorgevel (oost) van het kantoorgedeelte is opgetrokken in bruine baksteen. In die gevel bevinden zich recht gesloten vensteropeningen met rood geglazuurde bakstenen waterdorpels, stalen luiken en twee zware stalen toegangsdeuren. Indeling gevelwand van links naa r rechts: drie openslaande vensters, deur, vijf openslaande vensters, twee lager geplaatste vensters met daarboven, op de verdieping, een verhoogd geplaatst venster met schuifluik en een deur.

Inwendig bestaat de kantoorbunker uit een serie vertrekken langs de voorgevel, die uitkomen op een parallel aan de gevel lopende gang. Ter hoogte van de zuidelijkste deur bevindt zich een gang haaks op de voorgevel, waarlangs aan de rechterzijde een serie toiletten en doucheruimten zijn gegroepeerd. Aan het eind van deze gang is aan de linkerzijde een stalen deur. Het rechtergedeelte van de kantoorbunker heeft een verdieping, met o.a. een keuken met vensters aan de westzijde die uitkomen op een lichtschacht en een groot rechthoekig vertrek met vensters aan de voorzijde (oost). De gevel van de kantoorbunker is door vier bakstenen luchtbogen met de tegenoverliggende bakstenen muur verbonden.

De grotendeels blinde betonnen gevel van de commandopost bevat twee traliedeuren. Inwendig bestaat de bunker uit een aantal rechthoekige ruimten, met elkaar verbonden door middel van stalen deuren. Tussen de twee ingangsruimten bevindt zich een ruimte met luik, dat toegang geeft tot een kleine, mansdiepe kelder. In het zuidelijke gedeelte van de bunker bevindt zich de overdekte gang naar de Marine Artillerie Commandopost.

De blinde betonnen voorgevel (oost) van de Marine Artillerie Commandopost heeft één traliedeur. Aan de westzijde, met zicht op zee, bevindt zich een uitkijkpost, waarvan een gedeelte van de koepel met rechthoekige opening zichtbaar is. Inwendig zijn de rechthoekige ruimten gegroepeerd langs een onder twee haakse hoeken lopende gang. Het vertrek aan de linkerzijde van de gang geeft via een trap toegang tot de uitkijkpost.

Waardering

Commandopost, Kantoor en Marine Artillerie Commandopost en gang zijn van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als representatief restant van de Atlantikwall die de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog langs de Nederlandse kust heeft laten aanleggen.

Commandopost, Kantoor en M arine Artillerie Commandopost en gang zijn van algemeen architectuurhistorisch belang:

- als representatief voorbeeld van Duitse bunkerbouw uit de Tweede Wereldoorlog, zowel in beton als in metselwerk uitgevoerd.

Commandopost, Kantoor en Marine Artillerie Commandopost en gang zijn van algemeen belang:

- vanwege de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De ensemblewaarden van de Commandopost, Kantoor en Marine Artillerie Commandopost en gang bestaan uit:

- de ruimtelijke en functionele samenhang van de complexonderdelen onderling zowel als met de restanten van de kustbatterij Katwijk A 1 t/m 109, onderdeel van de Duitse Atlantikwall in het Nederlandse kustgebied.

- vanwege de beeldbepalende situering in het duingebied van Katwijk.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen