509364 - Bunkercomplex Zuidduinen
Sportlaan 20 A, 2225 JN te Katwijk

Omschrijving

Het bunkercomplex bevat zes WOONSCHUILPLAATSEN A41, A45, A49, A54, A57 en A58 (25h t/m m) uitgevoerd in beton en baksteen, die alle grotendeels onder het duin liggen.

De woonschuilplaats A41 bevindt zich ten oosten van de gevechtschuilplaats A40. Aan de oostkant heeft deze bunker een bakstenen gevel met twee vensters met luiken. De ingang (west) is te bereiken via een trap en geeft toegang tot een rechthoekige hal. Om de hal zijn vier ruimten gegroepeerd.

De woonschuilplaats A49 is voorzien van een ontsmettingslokaal en bevindt zich ten oosten van de commandopost A44. Deze bunker heeft een bakstenen zuidgevel met drie dubbele vensters met luiken. De deur bevindt zich in de westgevel en geeft toegang tot een kleine hal. Vanuit de hal gaat een trap naar beneden, waar zich aan de linkerkant een rechthoekige ruimte met tongewelf bevindt (vermoedelijk het ontsmettingslokaal). Op de begane grond liggen achter de zuidgevel drie met elkaar verbonden vertrekken.

De woonschuilplaats A54 ligt ten zuidoosten van de kantoorbunker en is aan de noordzijde te bereiken via een overdekte loopgraaf. De bakstenen oostgevel heeft drie vensters met luiken en rechts een traliedeur voor de loopgraaf. Inwendig bestaat de bunker uit drie ruimten achter de oostgevel, die uitkomen op een vierkante hal. Aan de noordkant van de hal bevindt zich een trap naar de loopgraaf.

De woonschuilplaats A57 ligt ten noordoosten van de Sonderkonstruktion. Voor de bunker ligt een verdiepte gang, die aan weerszijden te bereiken is via een trap. De bakstenen oostgevel heeft in het midden twee vensters, geflankeerd door twee deuren en is door middel van vier luchtbogen met de tegenoverliggende muur verbonden. Inwendig bestaat de bunker uit twee rechthoekige met elkaar verbonden ruimten.

De woonschuilplaatsen A45 en A58 bestaan uit een rechthoekige ruimte. De A45 is uitgevoerd in beton en ligt tegenover de Marine Artillerie Commandopost, aan de oostzijde. De A58 ligt aan de noordkant naast de Sonderkonstruktion en is te bereiken via een be tonnen trap.

De woonschuilplaatsen zijn van cultuurhistorisch belang:

- als representatief restant van de Atlantikwall die de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog langs de Nederlandse kust heeft laten aanleggen.

De woonschuilplaatsen zijn van architectuurhistorisch belang:

- als representatief voorbeeld van Duitse bunkerbouw in beton en baksteen uit de Tweede Wereldoorlog.

De woonschuilplaatsen zijn van algemeen belang:

- vanwege de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, mat eriaalgebruik en detaillering.

De ensemblewaarden van de woonschuilplaatsen bestaan uit:

- de ruimtelijke en functionele samenhang van de complexonderdelen onderling zowel als met de restanten van de kustbatterij Katwijk A 1 t/m 109, onderdeel van de Duitse Atlantikwall in het Nederlandse kustgebied;

- de beeldbepalende situering in het duingebied van Katwijk.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen