Renswoude G 15
Dorpsstraat 7, 3927 BA te Renswoude
Dorpsstraat 9, 3927 BA te Renswoude

BOUWHUIS NOORD.

Ten noorden van het voorplein staand bouwhuis dat in oorsprong dateert uit ca. 1654, thans in gebruik als woonhuis. Het bouwhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag hoog en wordt overkapt door twee met Oud-hollandse pannen gedekte schilddaken waartussen een zakgoot. Oorspronkelijk was het bouwhuis korter; tussen 1705 en 1749 werd het aan de westzijde vergroot. Aan het einde van de 19de eeuw werd het bouwhuis wederom vergroot; aan de achterzijde (noord) werd een evenwijdige vleugel aangebouwd. De boerderij die vanaf het begin van de 19de eeuw in het bouwhuis was ondergebracht, werd in 1866 verplaatst naar de nieuw gebouwde langhuisboerderij ("kasteel-" of huisboerderij") ten zuid-oosten van het kasteel. De naar het voorplein geplaatste voorgevel (zuid) heeft een niet regelmatige venster- en deurindeling met onder meer meerruits vensters, inrijpoorten en drie getoogde deuren. Boven de deuren bevinden zich drie ovale terugliggende velden (voormalige bovenlichten) waarin bustes zijn geplaatst. De voorgevel is spiegelbeeldig aan die van het zuidelijke bouwhuis. De achtergevel heeft een onregelmatige venster- en deurindeling, en de zijgevel (oost) een niet regelmatige vensterindeling. Het bouwhuis wordt bekroond door twee bakstenen schoorstenen. Tussen het bouwhuis en kasteel bevindt zich een paviljoen, gebouwd tussen ca. 1705 en 1749. Het paviljoen op vierkante plattegrond is anderhalve bouwlaag hoog en wordt gedekt onder een tentdak en bekroond door een schoorsteen. Het paviljoen heeft een regelmatige venster- en deurindeling met ondermeer meerruits schuifvensters.

BOUWHUIS behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;