Renswoude G 15
Dorpsstraat 5, 3927 BA te Renswoude
Dorpsstraat 5 A, 3927 BA te Renswoude

BOUWHUIS ZUID.

Ten zuiden van het voorplein staand bouwhuis, in oorsprong daterend uit ca. 1654, thans in gebruik als woonhuis. Het bouwhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag hoog en wordt overkapt door een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. In de naar het voorplein gerichte voorgevel (noord) een niet regelmatige venster- en deurindeling, met onder meer meerruits vensters, inrijpoorten en drie getoogde deuren. Boven deze deuren bevinden zich drie ovale terugliggende velden (voormalige bovenlichten) waarin bustes zijn geplaatst. De voorgevel is spiegelbeeldig aan die van het noordelijke bouwhuis. De achtergevel (zuid) is voorzien van negen rondboogvensters. De zijgevel (oost) is voorzien van een kruisvenster met ontlastingsboog. Tegen de westgevel is tussen 1705 en 1746 een paviljoen op vierkante grondslag gebouwd; het is anderhalve bouwlaag hoog en wordt gedekt onder een tentdak en bekroond door een schoorsteen. Het paviljoen heeft een regelmatige venster- en deurindeling met onder meer meerruits schuifvensters.

BOUWHUIS behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;