Renswoude G 323
Bij Dorpsstraat 3, 3927 BA te Renswoude

DUIVENTOREN.

De vermoedelijk in oorsprong uit ca. 1700 daterende duiventoren is gelegen op een heuvel aan het einde van een zichtas over de vijverpartij ten westen van het kasteel. De op een vierkante plattegrond, in baksteen opgetrokken duiventoren, is twee bouwlagen hoog en heeft een plat dak. Het platte dak werd in het eerste kwart van de 19de eeuw voorzien van 'kantelen' op de naar het kasteel gerichte gevel. Deze gevel werd toen tevens wit gepleisterd en voorzien van een zwarte plint. De toren heeft een rondboogachtige onderdoorgang. Op de verdieping bevindt zich een duivenslag. De duiventoren, als folly en als 'piont de vue', vormt een belangrijk ornamenteel onderdeel van het landschapspark.

DUIVENTOREN behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;