Renswoude G 583
Bij Dorpsstraat 3, 3927 BA te Renswoude

TUINMUUR.

In het zuid-oosten van de aanleg gelegen tuinmuur, die de thans niet meer bestaande moestuin aan de noordzijde heeft afgesloten. De uit ca. 1800 daterende muur van rood-bruine handvormsteen bevindt zich thans (zomer 1996) in een zwaar vervallen toestand. De oostelijke helft van de muur is ingestort. De westelijke helft, waartegen omstreeks 1930 het thans deels nog bestaande kippenhok werd gebouwd, is voorzien van enkele bakstenen steunberen. In dit muurdeel bevindt zich een getoogde en uitgemetselde poort, waarin een houten deur. De van vlechtingen voorziene westelijke zijgevel loopt schuin af, hier bevindt zich een restant van de voormalige druivenkas. De muur wordt afgedekt met natuurstenen platen. Voor de muur bevindt zich een gemetselde koude bak op rechthoekige grondslag.

TUINMUUR behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang:

- vanwege materiaalgebruik en doelmatige vormgeving;