Renswoude G 12
Bij Dorpsstraat 3, 3927 BA te Renswoude

TOEGANGSHEK NOORD.

19de-eeuws toegangshek (toponiem Kerkhek), geplaatst tussen het laantje naar het dorp Renswoude en het park. Tussen twee bakstenen keermuren ligt thans een betonnen plaat waarop twee rood bakstenen pijlers staan. De pijlers hebben een kruisvormige grondslag en worden afgedekt door een zich verjongende natuurstenen plaat. Tussen de pijlers bevinden zich twee draaibare vleugels waarin platte spijlen die eindigen met een puntvormig plaatje. Boven de vleugels loopt een getoogde, ijzeren boog voorzien van een smeedijzeren kroonvormig ornament met voluten. Aan weerszijden van de pijlers bevindt zich een zijstuk dat voorzien is van dezelfde spijlen als de vleugels.

TOEGANGSHEK NOORD behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang:

- vanwege het materiaalgebruik en doelmatige vormgeving;