Renswoude G 1434
Bij Dorpsstraat 1 a, 3927 BA te Renswoude

TOEGANGSHEK ZUID.

19de-eeuws toegangshek (toponiem Groene hek), geplaatst tussen het landschapspark en de bocht in de Emminkhuizerlaan. Het hek is een wat grotere pendant van het kerkhek. Op twee bakstenen keermuren staan twee bakstenen pijlers. Deze pijlers op een grieks-kruisvormige grondslag worden afgedekt door een zich verjongende natuurstenen plaat. Tussen de pijlers bevinden zich twee draaibare vleugels waarin platte spijlen die door een puntvormig plaatje worden beëindigd. Boven de vleugels bevindt een getoogde, ijzeren boog waarop en smeedijzeren kroonvormig ornament voorzien van voluten.

TOEGANGSHEK ZUID behorende tot de historische buitenplaats Renswoude is van algemeen belang:

- vanwege het materiaalgebruik en doelmatige vormgeving;