Appingedam A 1140
Westersingel 104, 9901 GK te Appingedam

Inleiding

DWARSHUISBOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR. Het voorhuis werd in 1862 gebouwd als rentenierswoning in opdracht van K.K. Groenweg sr. in een sobere Ambachtelijk-traditionele stijl. In 1890 werd de hoofdschuur aangebouwd die middels een hals, die a-symmetrisch is geplaatst ten opzichte van de schuur, met het voorhuis werd verbonden. De aangebouwde bijschuur stamt uit omstreeks 1850. Na 1929 fungeerde de boerderij als timmerbedrijf en werd het voorhuis intern verbouwd tot twee woningen. Na de oorlog werden in de noordgevel van de hoofdschuur nieuwe vensters geplaatst.

De dwarshuisboerderij is gelegen aan het Damsterdiep op een ruim perceel, dat aan de voorzijde van de openbare weg wordt gescheiden door een eenvoudig uit de tweede helft van de negentiende eeuw stammend HEK van smeed- en gietijzer. In de tuin aan de voorzijde staan drie beuken. Het erf is deels omgracht en wordt aan de oostzijde, waar een moestuin en boomgaard ligt, afgesloten door een oprijlaan met aan weerszijden beuken.

DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS, HALS, HOOFDSCHUUR en aangebouwde BIJSCHUUR.

Het verdiepingloze, deels onderkelderde symmetrische VOORHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een afgeknot schilddak waarop zwarte geglazuurde Hollandse pannen; twee gemetselde schoorstenen op de nokken met strakke kappen; houten kroonlijst. De gevels worden geleed door getoogde H-vensters onder een rood bakstenen strek.

In de voorgevel (zuidzijde) centraal de entree bestaande uit een houten paneeldeur, waarin een decoratief gietijzeren paneel, met getoogd bovenlicht; decoratieve houten omlijsting; gietijzeren stoep; links in natuursteen gegraveerd `K.K.G. sr. 1862' en rechts `K.K.G. sr. R.K.C.'.

Aan weerszijden van de entree twee H-vensters. Aan de westzijde twee H-vensters en twee getoogde zaadvensters. Aan de linkerzijde van de achtergevel (noordzijde) een keldervenster met diefijzers; aan deze zijde is de hals aangebouwd. Aan de oostzijde twee H-vensters en twee getoogde zaadvensters.

De deels onderkelderde HALS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een schilddak tegen rechte gevel waarop donkere Hollandse pannen; twee gemetselde schoorstenen; houten kroonlijst. De vensters zijn identiek aan de vensters van het voorhuis. In de oostgevel een houten paneeldeur met getoogd bovenlicht onder een strek, twee getoogde H-vensters en twee kleine niet-originele vensters. In de zuidgevel een smal H-venster. In de westgevel vier H-vensters, twee getoogde keldervensters met diefijzers en een houten paneeldeur met getoogd bovenlicht, houten omlijsting en gemetselde stoep van twee treden.

De HOOFDSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een afgeknot schilddak met houten uilenborden waarop donkere Hollandse pannen; gemetselde schoorsteen; goot op klossen; muurankers. In de zuidgevel aan de rechterzijde een dubbele houten schuurdeur met bovenlicht waarin roedenverdeling onder rollaag; aan de linkerzijde een getoogd zesruits venster onder strek. In de westgevel een houten staldeur met bovenlicht met aan weerszijden twee vierruits vensters onder rollaag. In de achtergevel (noordzijde) een getoogd vierruits venster, twee getoogde houten deeldeuren waarin en kleine deur, twee niet-originele samengestelde vensters, een getoogd vierruits venster, een dubbele getoogde staldeur met bovenlicht waarin roedenverdeling en vier getoogde tweeruits zaadvensters, alle onder strek.

De BIJSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een afgeknot schilddak waarop Hollandse pannen; houten goot op klossen; muurankers. Aan de oostzijde drie vierruits vensters onder rollaag. In de achtergevel (noordzijde) centraal een getoogde dubbele houten deeldeur met aan weerszijden een getoogd vierruits venster en links een houten staldeur, alle onder strek.

In het INTERIEUR is ondermeer van belang: in de hal de tochtdeur waarin gekleurd glas-in-lood.

Waardering

Dwarshuisboerderij met aangebouwde bijschuur en hek van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit de tweede helft van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de sobere, traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur