Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509408
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82781/38
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Appingedam D 2454
Snelgersmastraat 6, 9901 AA te Appingedam

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS met aangebouwde GARAGE gebouwd in 1939 in opdracht van H. Bos waarschijnlijk door architect H. Olsmeijer uit Winsum in een verstrakte Amsterdamse School-stijl. Volgens het uitbreidingsplan van Appingedam werd in 1939 een deel van de oude bebouwing aan de Snelgersmastraat afgebroken voor de aanleg van een nieuwe weg. Tevens werden op de hoekpercelen nieuwe woningen gebouwd voor de gebroeders Bos, van beroep wagenmaker, die aan de achterzijde van het terrein een carrosserie-fabriek bezaten.

In de loop der tijd is de borstwering van de balkons opnieuw opgetrokken in een iets andersoortige baksteen en is het glas-in-lood in de vensters op de eerste verdieping verdwenen. De vrijstaande schuur aan de achterzijde van de woning werd in de jaren vijftig dusdanig verbouwd dat deze niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt.

Het woonhuis is gelegen op een ruime kavel op de hoek van de Snelgersmastraat en de Nieuwe Weg en wordt van de openbare weg gescheiden door een uit 1939 stammend HEK, bestaande uit een ijzeren railing die rust op een donker bakstenen muur.

Omschrijving

Het twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde WOONHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van donkerrode baksteen en wordt gedekt door een plat dak; twee gemetselde schoorstenen. De gevels worden geleed door staande en liggende vensters op de begane grond en staande vensters op de eerste verdieping, alle onder een geel bakstenen rollaag (1-steens) en onderdorpel van bruin geglazuurde steen. De gevels worden beëindigd door een rand van keramische tegels waaronder een uitkragende betonnen rand. Aan elke zijde op de begane grond bevindt zich een vooruitspringend geveldeel, beëindigd door een uitkragende betonnen rand, waarboven een gemetseld balkon afgewerkt met een niet-originele aluminium rand (oorspronkelijk plaatstaal); één of twee openslaande houten deuren met zij- en soms bovenlichten.

In de naar voren springende ronde hoekpartij aan de linkerzijde van de voorgevel (zuidzijde) bevinden zich twee liggende venster waarboven een balkon. Aan de rechterzijde een liggend venster, waarvoor een rechthoekig terras omgeven door een gemetseld muurtje afgedekt met donkere tegels onder een betonnen luifel die rust op een achthoekige betonnen pijler; links van het terras een houten terrasdeur waarin glas en rechts een glazen wand; glastegels in de luifel; tegelvloer. Boven het terras een samengesteld drie-delig venster.

In de westgevel bevindt zich de entree onder een betonnen luifel die aan de rechterzijde wordt ondersteund door een achthoekige betonnen pijler; houten paneeldeur waarin geslepen glas met zijlichten; rechts in baksteen gegraveerd `H. Bos'; wit/rood/zwarte tegelvloer omlijst door rode baksteen waarvoor een gemetselde stoep van twee treden. Boven de entree een twee-delig venster. Links van de entree een naar voren springend geveldeel, waarin een samengesteld drie-delig venster, waarboven een balkon. Rechts van de entree op de eerste verdieping een venster.

In de achtergevel (noordzijde) links een houten deur waarin glas, waarvoor een rood bakstenen stoep van twee treden; links twee staande vensters en een keldervenster die zijn dichtgezet. Aan de rechterzijde is de garage, waarop een balkon, aangebouwd.

Links in de oostgevel boven elkaar twee staande vensters gescheiden door een betonnen rand waarvoor een gemetselde bloembak afgedekt met zwarte tegels. Rechts in het naar voren springende geveldeel, waarboven een balkon, een liggend en staand venster en een dichtgezette deur en venster.

De GARAGE op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van rode baksteen onder een plat dak. De gevels worden beëindigd door een uitkragende betonnen rand. Op de garage een gemetseld balkon. In de voorgevel (westzijde) niet originele garagedeuren onder rollaag. In de noordgevel vier staande vensters onder rollaag en onderdorpel van bruin geglazuurde tegels. In de oostgevel een garagedeur onder rollaag.

Het INTERIEUR valt buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Woonhuis met aangebouwde garage en hek van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een woonhuis uit 1939 in de provincie Groningen in een verstrakte Amsterdamse School-stijl

- vanwege de typerende, fraaie vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de bijzondere ligging

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1939
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden