509430 - Sint Bonifatiuskerk
Leens M 654
Warfhuisterweg 4, 9964 AX te Wehe-den Hoorn

Inleiding

PASTORIE behorende bij Rooms-Katholieke Sint Bonifatiuskerk in Wehe-den Hoorn die getuige inscriptie in vensters van trappenhuis in 1926 gebouwd is naar een ontwerp van architect Jos. Th. J. Cuypers uit Roermond die ook de kerk ontwierp. Jos.Th.J. Cuypers werd vermoedelijk geassisteerd door zijn broer P. Cuypers jr. De stijl vertoont kenmerken van de regionale Amsterdamse School-stijl. De pastorie staat ten zuiden van de kerk en wordt er door middel van een gebogen gang mee verbonden.

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge PASTORIE op rechthoekige plattegrond met aanbouw en verbindingsgang opgetrokken in een gesinterde rode baksteen in kruisverband; trasraam van donker gesinterde baksteen; onder rechthoekige goot drie gevelbanden van donker gesinterde steen. Vensters zijn overwegend verticaal en samengesteld en worden beëindigd door een rollaag. Pand wordt gedekt door een licht naar binnen geknikt schilddak van geglazuurde blauwe verbeterde Hollandse pannen met brede overstek; op beide hoeknokken een piron; op zuidoost- en noordwesthoek een gemetselde schoorsteen; in westelijk, noordelijk en zuidelijk dakschild een rechthoekige dakkapel.

Entree bevindt zich in westelijke gevel (voorzijde). In portiek beëindigd door een afgeplatte keperboog een houten voordeur met houtsnijwerk en klein venster; bovenlicht en zijlichten met roedenverdeling en gekleurd glas-in-lood; vloer van portiek van rode en donkerbruinrode tegels; bakstenen stoep van drie treden, waarvan onderste is verlengd; aan weerszijden van stoep lage bakstenen muur met afgeronde hoeken. Ten zuiden van entree een rechthoekige erker met vermoedelijk nieuwe kozijnen; ten noorden van entree een driedelig en een tweedelig venster. Onder beide vensters een keldervenster dat door glasplaat wordt afgedekt. Op eerste verdieping een driedelig en drie tweedelige zesruits vensters. Zuidgevel heeft op westelijke hoek in beide bouwlagen een tweedelig venster, waarvan die eerste verdieping roedenverdeling heeft; op oostelijke hoek in beide bouwlagen twee tweedelige vensters, waarvan die op eerste verdieping roedenverdeling hebben. Op eerste verdieping tussen vensterpartijen een klein horizontaal drieruits venster. Aan achterzijde, oostgevel, een grote serre geheel opgemetseld van baksteen en met plat dak; onder rechthoekige goot twee gevelbanden van donker gesinterde steen; in noord- en zuidgevel een groot horizontaal venster met roedenverdeling en in bovenlichten gekleurd glas-in-lood; in oostgevel dubbele deuren met glas, kleine bovenlichten en grote zijvensters met gekleurd glas-in-lood in bovenlichten; voor dubbele serredeur drie treden hoge bakstenen stoep met aan weerszijden lage bakstenen muur met afgeronde hoeken. Naar dak van serre aan zuidzijde een houten trap. Ten noorden van serre een vierdelig venster met roedenverdeling in bovenlichten. Boven serre een balkondeur met glas met aan weerszijden zesruits venster; ten noorden van balkondeur een tweedelig zesruits venster. In midden van noordgevel een lage aanbouw. Op beide hoeken op de begane grond een klein verticaal venster. Op de eerste verdieping in het midden boven elkaar twee vensters met gekleurd glas-in-lood ter hoogte van het trappenhuis; ten oosten hiervan een tweedelig zesruits venster.

Aan noordgevel van pastorie een bouwlaag hoge aanbouw met zadeldak met ten oosten daarvan de verbindingsgang tussen pastorie en kerk. Aanbouw heeft aan voorzijde, westgevel, twee kleine verticale vensters. Aan noordzijde een horizontaal driedelig venster en in topgevel een klein verticaal venster met daarboven siermetselwerk. Verbindingsgang is een bouwlaag hoog, geheel opgemetseld van gesinterde rode baksteen met trasraam van donker gesinterde steen en wordt gedekt door plat dak met rechthoekige goot. Gang maakt vanaf pastorie halverwege een knik in noordoostelijke richting. Aan voorzijde, westzijde is gevel ter hoogte van deze knik verdikt; aan weerszijden van verdikking twee horizontale vierruits vensters; nabij aanbouw van pastorie een opgeklampte deur met drie treden hoge bakstenen stoep die aan noordzijde een lage bakstenen muur met afgeronde hoek heeft. Aan achterkant, oostgevel, van verbindingsgang zit ter hoogte van knik een zelfde deur; ten noorden ervan twee horizontale vierruits vensters. Ten zuiden van deur is gang verbreed. Halverwege verbreding bevindt zich aan buitenmuur een gemetselde schoorsteen met aan weerszijden twee horizontale vierruits vensters. Tussen schoorsteen en pastorie een dubbele deur met glas en een lage stoep; ten zuiden ervan twee kleine vierruits vensters.

Het INTERIEUR van pastorie is wat de indeling betreft nog geheel in oorspronkelijke staat. In het interieur zijn onder meer van belang: in de hal de tegelvloer, gepleisterde wanden met lambrizering van geglazuurde bruine vierkante tegels en originele deuren met strakke omlijsting; naar tochtportaal dubbele deuren met gedecoreerd glas. Houten tweedelige bordestrap naar eerste verdieping; trappaal en hekwerk gedecoreerd met houtsnijwerk in de stijl van de Art Deco; in trappenhuis twee vensters met gekleurd glas-in-lood met opschrift "AD 1926". In een van de kamers een originele vaste buffetkast in Art Deco-stijl; een geheel betegelde bruin-zwarte schoorsteenmantel in de stijl van de Art Deco. Verbindingsgang heeft betegelde vloer en gepleisterde wanden met lambrizering; in gepleisterd plafond originele kleine lampen in de stijl van de Art Deco.

Waardering

Pastorie bij RK-kerk met aanbouw en verbindingsgang van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een pastorie uit 1926 in de provincie Groningen

- als goede representant van het oeuvre van architect Jos. Th. J. Cuypers