H. de Cockstraat 1, 9971 AZ te Ulrum

Omschrijving

Voormalige PASTORIE bij de Nederlands Hervormde kerk opgetrokken op rechthoekige plattegrond met gepleisterde gevels op een zwart gepleisterd trasraam. Het door een kroonlijst met gepleisterd fries omsloten schilddak is gedekt met nieuwe pannen en heeft vier gepleisterde schoorstenen.

De hoofdentree bevindt zich midden in de noordgevel in een doorgetrokken geveldeel met zadeldak en bestaat uit een houten paneeldeur met halfrond bovenlicht gevuld met vier houten pijlen, in een houten omlijsting met kroonlijst. In de topgevel bevinden zich twee kunststof zesruits vensters (oorspronkelijk van hout).

Het pand heeft in de noordgevel vier houten zesruitsvensters, evenals in de oostgevel. In de westgevel bevinden zich twee hoger gelegen zesruitsvensters met eronder twee in de grond verzonken keldervensters en in de zuidgevel twee zesruitsvensters.

Het gepleisterde achterhuis valt buiten de bescherming van rijkswege.

Voormalige pastorie van algemeen cultuurhistorisch belang

- vanwege haar belangrijke historische betekenis als woonhuis van de predikant van de Afscheiding uit 1834, Hendrik de Cock

- vanwege haar functionele en ruimtelijke relatie met kerk en consistorie

- vanwege haar centrale ligging in het dorp op de wierde