509440 - Begraafplaats
Eenrum F 182
Bij Wierhuisterweg 26, 9968 AR te Pieterburen

Omschrijving

BEGRAAFPLAATS (van oorsprong uit omstreeks 12e eeuw, uiterlijk derde kwart 19e eeuw) bestaande uit een rechthoekig terrein dat verhoogd gelegen is en omgeven wordt door een singel van loofbomen en een sloot. Op de begraafplaats, die voor een derde met grafmonumenten is gevuld, dateert het oudste grafmonument uit 1813. Verder bevinden zich op de begraafplaats enkele oorlogsgraven van het Gemenebest.

Begraafplaats van algemeen cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een kleine begraafplaats uit het derde kwart van de 19de eeuw in de provincie Groningen

-vanwege de hoge mate van gaafheid

-vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met andere onderdelen van het complex

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Hervormde begraafplaats