Leens L 746
Bij Hoofdweg 20, 9966 VC te Zuurdijk

Omschrijving

HEKPIJLERS behorende bij boerderijcomplex Pollux, bestaande uit vier pijlers die vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw dateren. Pijlers staan op een dam over de dubbele omgrachting rondom het complex aan het einde van de oprijlaan die aansluit op de weg Zuurdijk-Warfhuizen, en verschaft toegang tot het erf. Aan weerszijden van de weg over de dam staan aan de binnenzijde een grote en aan de buitenzijde een kleine pijler. Het tussenliggende hekwerk is verdwenen. De pijlers zijn opgemetseld van rode baksteen; het basement is verdikt; pijler wordt bekroond door een vierzijdig fronton van pleisterwerk. In oostelijke grote pijler staat in het pleisterwerk 'POL' en in westelijke 'LUX'.

HEKPIJLERS behorende bij boerderijcomplex Pollux van algemeen belang:

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met andere onderdelen van het complex