509465 - Arbeiderswoningen
Leens L 199
Ewer 13, 9966 VE te Zuurdijk

Omschrijving

ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met aankapping aan noordzijde met aangebouwd schuurtje. Oorspronkelijk had pand een schilddak, maar in 1960 is oostgevel gewijzigd in een tuitgevel. Aankapping en westgevel dateren uit omstreeks 1924. Zuid- en oostgevel zijn opgetrokken in gesinterde rode baksteen, noord- en westgevel in rode baksteen. Dak en aankapping worden gedekt door oranje Hollandse pannen; op hoeknok en tuitgevel een gemetselde schoorsteen. Nieuwe mastgoot op bakstenen klossen. Zuidgevel heeft een niet-originele voordeur met in bovenlicht gietijzeren levensboom. Zuid- en oostgevel hebben respectievelijk drie en twee zesruits vensters beëindigd door strekken van rode steen; oostgevel heeft twee zoldervensters. Westgevel heeft twee kleinere zesruits vensters. Aankapping heeft in westgevel een opgeklampte deur en in noordgevel een klein horizontaal venster. Aan noordzijde van aankapping is schuurtje opgemetseld van rode baksteen aangebouwd dat gedekt wordt door lessenaarsdak van golfplaten.

INTERIEUR is gewijzigd.

Arbeiderswoning van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere onderdelen van het complex

- vanwege de markante ligging op de wierde