509465 - Arbeiderswoningen
Leens L 188
Ewer 15, 9966 VE te Zuurdijk

Omschrijving

ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond opgemetseld van rode baksteen onder een schilddak met aankapping gedekt met oranje Hollandse pannen; vernieuwde bakgoot; op beide hoeknokken een nieuw gemetselde schoorsteen. Gevels zijn gemetseld in kruisverband; achtergevel is geheel vernieuwd; westgevel heeft als enige gevel een gepleisterde plint. Entree bevindt zich in zuidgevel; opgeklampte voordeur met rechthoekig bovenlicht waarin een gietijzeren levensboom. Links beneden van de voordeur zit een hardstenen gevelsteen. Links van voordeur een en rechts ervan twee zesruits vensters. Westgevel heeft twee zesruits vensters en een niet-origineel venster. Oostgevel heeft twee zesruits vensters. INTERIEUR is in 1981 grotendeels gewijzigd. De woonkamer heeft nog een oorspronkelijke kastenwand.

Arbeiderswoning van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere onderdelen van het complex

- vanwege de markante ligging op de wierde