509465 - Arbeiderswoningen
Leens L 197
Ewer 9, 9966 VE te Zuurdijk

Omschrijving

ARBEIDERSWONING (2e helft 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant) op rechthoekige plattegrond met vernieuwde aanbouw aan achterzijde uit omstreeks 1930. Pand is opgemetseld in rode baksteen en wordt gedekt door schilddak van oranje Hollandse pannen; vernieuwde mastgoot; op hoeknokken een opnieuw gemetselde schoorsteen. Vensters zijn rechthoekig en hebben verticale roeden in het bovenlicht. Oostgevel heeft een niet-originele voordeur met aan weerszijden twee vensters. Noord- en zuidgevel hebben elk twee vensters. Aanbouw aan achterzijde heeft niet-originele deur en niet-originele vensters.

INTERIEUR is gewijzigd.

Arbeiderswoning van algemeen cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van exterieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere onderdelen van het complex