Kloosterburen H 963
Bokum 6, 9977 TC te Kloosterburen

Omschrijving

BOERDERIJ van het Oldambtster type uit 1858 opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, met in de zuidgevel twee krimpen, bestaande uit een VOORHUIS en SCHUUR.

Het één bouwlaag hoge VOORHUIS is geheel onderkelderd; voorgevel en westgevel zijn in blokken gepleisterd en hebben een gepleisterde plint; oostgevel is opgemetseld van rode baksteen; alle gevels worden beëindigd door een kroonlijst. Voorhuis wordt gedekt door een zadeldak waarop geglazuurde blauwe Hollandse pannen; achterste gedeelte van voorhuis wordt gedekt door golfplaten; op nok twee schoorstenen (niet origineel) met een geornamenteerde kap. Vensters zijn verticaal en rechthoekig; vensters in oostgevel worden beëindigd door strekken.

Zuidgevel, voorgevel, is tuitgevel. In midden van begane grond een vierkante serre uit 1928 met gesnoten hoeken en gedekt door een plat dak; onderbouw van serre is van gepleisterde baksteen en bovenbouw van hout; vensters zijn verticaal en hebben in bovenlichten glas-in-lood; aan oostzijde een deur met betonnen trap. Aan weerszijden van serre twee horizontale keldervensters met luiken en daarboven twee vensters met luiken. In topgevel drie kleinere verticale vensters; boven middelste venster een natuurstenen gevelsteen met opschrift: "K.I. Borgman R.S. Groenwold I.K. Borgman Oud-Bokum 1858". Westgevel heeft drie keldervensters, waarvan twee met luiken; op begane grond twee vensters met luiken en twee kleinere verticale venters; in krimp een kleiner verticaal venster; in gedeelte tussen eerste krimp en uitbouw twee kleinere verticale vensters en een niet originele deur met bovenlicht. Uitbouw aan westgevel is één bouwlaag hoog en heeft plat dak; gevels zijn opgemetseld van rode baksteen, hebben trasraam van gesinterde steen en worden beëindigd door goot op klossen. In westgevel van uitbouw bevindt zich een opgeklampte houten deur met tweedelig bovenlicht en drie zesruits vensters beëindigd door strekken; in zijgevel van uitbouw een zelfde venster. Oostgevel heeft vier keldervensters, waarvan twee met luiken. Op begane grond van zuid naar noord twee vensters met luiken, twee kleinere niet-originele verticale vensters en twee zesruits vensters met luiken. Onder middelste twee vensters bevindt zich een dichtgemetselde deuropening naar de kelder. In zijgevel van krimp een kleiner verticaal venster met daarboven een rond venster met gietijzeren roeden en een opgeklampte deur met halfrond bovenlicht; langs gevelrand gevlochten metselwerk.

De SCHUUR wordt gedekt door een wolfdak van golfplaten, waaronder riet; op hoeknok een houten uilenbord met windwijzer; gevels zijn opgemetseld in rode baksteen. Oost- en westgevel hebben kleine halfronde stalvensters met gietijzeren roeden; oostgevel is opnieuw opgemetseld. Achtergevel wordt beëindigd door kroonlijst; heeft drie dubbele opgeklampte schuurdeuren, waarvan een grote en twee kleinere; boven schuurdeuren een bovenlicht met gietijzeren roedenverdeling, beëindigd door een korfboog. In korfboog van oostelijke, grote schuurdeur een sluitsteen met opschrift "K.E. I.M. 1785", afkomstig van de vorige boerderij; in bovenlicht van dezelfde schuurdeur is Ceres, godin van de landbouw, omgeven door een lauwerkrans afgebeeld. Middelste schuurdeur heeft in zijn sluitsteen een paard afgebeeld en westelijke schuurdeur een koe. Tussen schuurdeuren en op hoeken rondboogvensters met gietijzeren roeden; boven twee kleinere schuurdeuren drie halfronde vensters met gietijzeren roeden; boven middelste schuurdeur een opgeklampte deur (niet origineel) beëindigd door een rondboog. Aan oostgevel van schuur, ter hoogte van krimp bevindt zich een L-vormige uitbouw die vroeger de verbindingsgang was tussen de hoofdschuur en de afgebroken bijschuur. Uitbouw heeft gevels van rode baksteen die daar, waar vroeger op de bijschuur werd aangesloten, deels vernieuwd zijn; uitbouw wordt gedekt door golfplaten; zuidgevel heeft niet-originele mastgoot. In zuid- en noordgevel en in noordelijk gedeelte een opgeklampte houten deur. In zuid- en oostgevel een klein rechthoekig vierruits venster; in noordelijke deel aan weerszijden van deur een zesruits segmentboogvenster.

In het INTERIEUR van het voorhuis zijn onder meer van belang: in de gang de plafonds, versierd met eclectisch pleisterwerk; de wanden met gemarmerde lambrizering; bovenlicht met gezandstraald glas voorstellende een boer die met de arendploeg zijn akkers bewerkt.

In het INTERIEUR van de schuur met acht vakken zijn onder meer van belang: het karnhuis; een donkere gang.

In de uitbouw aan de oostgevel van de hoofdschuur twee waterpompen.

Oldambtster boerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderijtype uit het derde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de sobere, maar fraaie vormgeving van het voorhuis

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur