509474 - De Waterwolf
Bij Electraweg 21, 9883 TB te Zuurdijk

Omschrijving

SCHUTSLUIS gelegen ten noorden van het gemaal "de Waterwolf", op het punt waar de Kommerzijlsterrijt in het Reitdiep uitkomt. De sluis bestaat uit twee sluishoofden met houten sluisdeuren, die beide vernieuwd zijn (de ene in 1960 en de andere in 1979). De sluiswanden zijn van baksteen en hebben aangesmeerde hoeken. Op de sluisdeuren is een ijzeren hek bevestigd. Tussen de beide sluishoofden bevindt zich een schutkolk met gemetselde stenen muren bedekt met aarde, aangelegd onder een talud van circa 45º. Om te voorkomen dat de schepen in het talud lopen zijn op regelmatige afstand houten meerpalen geplaatst voorzien van een houten loopbrug met ijzeren leuningen, die een verbinding vormt met de beide sluishoofden.

Schutsluis van algemeen cultuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een sluis uit 1918-1920