Spoorstraat 68, 9971 BG te Ulrum

Omschrijving

WEEGHUISJE opgetrokken in gesinterde baksteen, bestaande uit een rechthoekige gevelwand waar een "huisje" tegenaan is gebouwd. Het huisje heeft een schilddak bedekt met rood dakleer dat met lood is vastgezet aan de gevelwand. Om het dak loopt een rechthoekige goot.

Het huisje heeft in de voorgevel (zuidoost) een horizontaal samengesteld venster en in de zijgevels een vierruitsvenster. Boven de vensterpartij loopt een houten plank. Het geveldeel tussen de gevelwand en de zijvensters is wit geverfd. Aan de achterzijde van de gevelwand bevindt zich onder een betonnen luifel de houten toegangsdeur. De gevelwand wordt in het midden doorsneden door een gesinterde bakstenen steunbeer die zich vanaf de luifel naar onderen toe verbreedt. Bovenin de gevelwand staat met witte letters WEEGBRUG geschilderd onderbroken door een geschilderd "dampend" kopje koffie.

Weeghuisje van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- vanwege de typologisch en stilistische zeldzaamheidswaarde