Ulrum K 67
Bij Leenstertillen 2, 9965 TN te Leens

Inleiding

ROLPAAL daterend uit de negentiende eeuw langs het Hunsingokanaal. Het object is iets ten westen van de monding van de Houwerzijlstervaart in het Hunsingokanaal gelegen en diende om de jaaglijn om de bocht te leiden. Het Hunsingokanaal, deels aangelegd in de achttiende eeuw en deels in de periode 1830-1853, zorgde voor een scheepvaart verbinding van Winsum via Ulrum naar Zoutkamp dat vroeger aan zee lag. De verschillende dorpen stonden door middel van kleinere vaarten in verbinding met het Hunsingokanaal. Zo had het dorp Houwerzijl via de Houwerzijlstervaart en het Hunsingokanaal een verbinding naar Zoutkamp.

Omschrijving

Negentiende eeuwse ROLPAAL bestaande uit een ronde houten rolpaal met aan de boven- en onderkant een ijzeren beugel die door middel van een ijzeren schroef bevestigd is aan een staand gedeelte. Staand gedeelte is geheel van hout; vierkant basement en middenstuk; beëindiging door vierkante kroonlijst.

Negentiende eeuwse rolpaal van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als relict van de trekscheepvaart in Groningen