Stationsweg 1, 9971 BH te Ulrum

Inleiding

WOONHUIS met aangebouwde SCHUUR in 1920 ontworpen door architect L. Reitsma die hier vervolgens zelf enige tijd woonde. Woonhuis en voorste gedeelte van aangebouwde schuur zijn gebouwd in een stijl die kenmerken vertoont van de Amsterdamse School. Het pand is in 1938 verbouwd door architect W. Reitsema uit Leens.

Het woonhuis is gelegen aan de Stationsweg die omstreeks 1920 is aangelegd als verbinding tussen de doorgaande weg naar Zoutkamp en het station van de Groninger Locaalspoorweg-Maatschappij die in 1922 de lijn Winsum-Zoutkamp opende.

Omschrijving

In rode baksteen opgetrokken WOONHUIS met aangebouwde SCHUUR. Het twee bouwlagen hoog WOONHUIS op rechthoekige plattegrond wordt gedekt door een plat dak met brede overstek. Overstek wordt ondersteund door houten klossen die in gevels worden verlengd door verticale banden van gele baksteen; tussen klossen in gevels verticaal siermetselwerk van gele baksteen; overstek is op hoeken ingeknipt. Vensters zijn overwegend samengesteld en worden beëindigd door rollaag.

Entree bevindt zich aan voorzijde, midden in oostgevel. In portiek een voordeur met deurlicht en boven- en zijlichten; zijlichten hebben twee roeden; in zijmuren van portiek elk een klein verticaal venster; twee treden hoge stoep van granito heeft aan weerszijden een lage zijmuur van rode baksteen versierd met motieven in gele baksteen. Boven entree een groot vierdelig venster met V-vormige roedenverdeling en beëindigd door rollaag van gele baksteen. Rechts van entree een samengesteld venster met gekleurd glas-in-lood in bovenlichten. Links van entree een driezijdige erker met in bovenlichten van vensters gekleurd glas-in-lood. Op beide hoeken van eerste verdieping een venster met strakke omlijsting dat de hoek omgaat; op zuidoostelijke hoek een enkelvoudig en op noordoostelijke hoek een tweedelig venster.

Zuidgevel heeft op begane grond een serre met aan voorzijde een driedelig venster, aan oostzijde een dubbel venster en aan westzijde een deur met enkel venster ernaast. Ten westen van serre een terras met lage muur van rode baksteen. Naast serre in zuidgevel en in achtergevel een klein verticaal venster. Boven serre een balkon met opgewerkte gemetselde borstwering. Op eerste verdieping naar balkon twee deuren; tussen deuren verticaal siermetselwerk van gele baksteen; op zuidwestelijke hoek een zelfde venster als op zuidoostelijke hoek. In noordgevel een houten deur met bovenlicht; lage stoep van granito. Rechts van deur een klein verticaal venster, links ervan een groot samengesteld venster met in bovenlichten gekleurd glas-in-lood. Op eerste verdieping midden in noordgevel verticaal siermetselwerk van gele baksteen.

Deels onderkelderde aangebouwde SCHUUR op L-vormige plattegrond opgetrokken in licht gesinterde rode baksteen en gedekt door samengesteld zadel-schilddak van geglazuurde rode tuiles du nord; op nok gemetselde schoorsteen; goot op klossen. In midden van zuidgevel van schuurgedeelte een veranda; veranda heeft in noordelijke muur een deels glazen deur met boven- en zijlichten met roedenverdeling, in oostelijke muur een samengesteld venster en in westelijke muur een klein venster. Rechts van veranda een dubbele deur met glas naar terras; boven terrasdeuren een dakkapel met tweedelig venster. Links van veranda een kleiner samengesteld venster. In achtergevel van schuur vijf segmentboogvensters, waarvan meest noordelijk is gewijzigd; naast vensters een vermoedelijk niet-originele deur. In uitspringend gedeelte van noordgevel een dubbele houten schuifdeur; ernaast een vermoedelijk niet-origineel venster. In terugliggend geveldeel twee verticale vensters en daaronder een dubbel keldervenster. Oostelijk deel van noordgevel springt vervolgens enige decimeters naar voren; hierboven bevindt zich een houten dakkapel.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de hal de houten bordestrap met in Art Deco-achtige stijl gedecoreerde trappaal en balustrades; de houten deuren met zeshoekige deurlicht.

Woonhuis met aangebouwde schuur van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een woonhuis met schuur uit 1920 in de provincie Groningen