Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
509502
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 juni 1999
Kadaster deel/nr: 
82771/176
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Het Hogeland
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Kloosterburen
X-Y coördinaat: 
221882 - 600701

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WOONHUIS voor boderijder met aangebouwde SCHUUR, ontworpen in 1926 door bouwmeester Johannes Thöne uit Kloosterburen en gebouwd door timmerman L. Snik in opdracht van Petrus Staal. Het in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant opgetrokken woonhuis is van het krimpjestype en ligt met de kop naar de weg op een smalle kavel grond. In de schuur stonden vroeger twee boderijderswagens, die voornamelijk spruitkool vervoerden. Nu is de schuur in gebruik als opslagruimte en garage.

Omschrijving

WOONHUIS voor boderijder met aangebouwde asbest schuur. Het woonhuis heeft één krimp en is opgetrokken in rode strengperssteen op een gesinterd bakstenen trasraam. Het deels onderkelderde pand heeft een schilddak, met aan de straatzijde (oostgevel) een wolfeind met strakke windveren. Het met zwart geglazuurde muldenpannen gedekte dak wordt omlijst door een houten goot op klossen en heeft twee gemetselde schoorstenen op de nok en een kleine houten dakkapel op het linker dakvlak. Een fries van gepleisterde vlakken met een ruitvorm van rode steen, binnen een bies van gesinterde steen siert de zijgevels, met uitzondering van het krimpgedeelte.

Het huis heeft H-vensters en door roeden ingedeelde bovenlichten met hamerslagruitjes. Alle vensters worden afgesloten door een gepleisterde latei met daarboven een rollaag van gesinterde baksteen. De schuin aflopende onderdorpels zijn eveneens van gesinterde baksteen.

Aan de oostzijde is een driezijdige erker waarin drie vensters geplaatst zijn. Bovenop de erker bevindt zich een balkon met een houten hek met rondboogmotief voor openslaande glasdeuren met tweeruits bovenlichten onder een gepleisterde latei. Zowel in de noord- als zuidgevel een venster onder een latei met rollaagDe hoofdentree bevindt zich in de zuidgevel in een portiek in de krimp, met op de hoek een houten pilaar op een gemetseld muurtje met opengewerkt kruismotief. De gelakte houten deur met kijkgat heeft bovenin een gehamerd achtruits venster en een twaalfruits bovenlicht met latei. Tevens in het portiek een venster met latei waaronder twee bakstenen waarin staat gekrast: 19 PS CK 26. De initialen staan voor de opdrachtgevers: P. Staal en C. Kolkena.

In de zuidgevel van het krimpgedeelte bevindt zich een samengesteld venster onder een latei. De achtergevel van dit gedeelte wordt in beslag genomen door een houten deur met tienruits bovenlicht en een zijlicht. Ernaast een klein houten venster. In deze gevel ook een groot venster (niet origineel).

De noordgevel wordt via een kort geveldeel waarin een zesruitsvenster met een tweeruits keldervenster eronder, verbonden met de schuur.

De SCHUUR is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft asbest wanden waarop een zadeldak gedekt met asbest golfplaten. Het pand heeft een mastgoot, strakke windveren en in totaal acht gietijzeren vensters met roedenverdeling in houten kozijnen. In de topgevel van de achtergevel een gietijzeren roosvenster. De voorgevel van de schuur wordt grotendeels in beslag genomen door hoge dubbele paneeldeuren met bovenin twee twaalfruits deurlichten. Een smal bovenlicht met schuine hoeken en verticale roeden sluit de deurpartij af. De topgevel erboven heeft een houten beschot.

Waardering

Woonhuis voor boderijder met schuur van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als gaaf voorbeeld van een dergelijk type woning met schuur

- als herinnering aan de boderijderij als een tak van goederenvervoer die in de periode 1900-1940 erg in zwang was

- vanwege de voor de provincie Groningen karakteristieke vormgeving

- vanwege het zorgvuldig gekozen materiaalgebruik en de ornamentiek

- vanwege de, in typologisch opzicht, regionale zeldzaamheid

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDamsterweg99977 RGKloosterburen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagSchuur (G)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
KloosterburenE203

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19261926exactvervaardiging